Ulkoistettu CMO - ostajan opas ennen markkinoinnin ulkoistamista
Oppaat ja blogit

Ulkoistettu CMO - ostajan opas ennen markkinoinnin ulkoistamista

Kun yritykset harkitsevat markkinoinnin tehtävien ulkoistamista, yksi usein esitetty kysymys koskee väliaikaisen markkinointijohtajan, eli interim-markkinointijohtajan (eng. Interim-CMO) hyötyjä.

Niin sanottu vuokrajohtaja voi tuoda yritykseen tuoretta perspektiiviä, asiantuntemusta ja joustavuutta markkinoinnin tekemiseen. Mutta mitä tällainen yhteistyö käytännössä tarkoittaa? Katsotaanpa asiaa lähemmin.

Interim-markkinointijohtaja vs. oman henkilöstön palkkaaminen

Interim-markkinointijohtajan palkkaaminen voi olla erinomainen vaihtoehto, jos yrityksesi ei ole valmis tai kykenevä palkkaamaan täysipäiväistä markkinointijohtajaa. Sen sijaan, että sitoutuisit pitkäaikaiseen sopimukseen, voit hyödyntää interim-markkinointijohtajan asiantuntemusta juuri silloin kun sitä eniten tarvitset.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että oman henkilöstön palkkaaminen olisi huono idea. Päinvastoin, omien työntekijöiden kouluttaminen ja kehittäminen on erittäin tärkeää. Mutta joskus, erityisesti kun tarvitaan nopeaa muutosta tai erityisosaamista, interim-markkinointijohtaja voi olla tehokas ratkaisu.

Interim-johtajan rooli markkinoinnissa

Interim-johtaja, joka toimii väliaikaisena johtajana tietyn projektin tai haasteen ajaksi, tuo yritykseen laajan osaamisensa ja kokemuksensa. Markkinoinnin alalla tämä voi tarkoittaa uusien strategioiden toteuttamista, tiimin kehittämistä tai esimerkiksi yrityksen brändin uudistamista. Jos harkitset interim-johtajan palkkaamista, varmista, että heillä on kokemusta nimenomaan sinun yrityksesi kokoisesta liiketoiminnasta ja toimialasta.

Tehokkaampi resurssien hyödyntäminen

Kun palkkaat ulkoistetun CMO:n, saat käyttöösi koko heidän asiantuntemuksensa, mutta maksat vain käytetystä ajasta. Tämä voi olla erittäin kustannustehokasta, etenkin verrattuna siihen, että palkkaisit kokopäiväisen CMO:n tai pyrkisit kattamaan kaikki tarpeet omalla henkilöstöllä.

Tuoretta näkemystä ja strategista osaamista

Interim-johtaja tuo mukanaan uuden näkökulman ja tuoreita ideoita. Esimerkiksi he saattavat nähdä mahdollisuuksia sosiaalisessa mediassa tai digitaalisessa markkinoinnissa, joita yrityksesi ei ole aiemmin hyödyntänyt. Kysy potentiaaliselta interim-johtajalta, miten he ovat auttaneet muita yrityksiä vastaavissa tilanteissa.

Joustavuus ja sopeutumiskyky

Interim-johtajat ovat tottuneet työskentelemään erilaisissa organisaatioissa ja ympäristöissä. He voivat helposti sopeutua yrityksesi kulttuuriin ja tuoda arvokasta osaamista erilaisiin projekteihin. Interim-johtaja voi olla hyvä vaihtoehto, jos yrityksesi on kasvuvaiheessa tai läpikäy suuria muutoksia.

Asiantuntemus ja kokemus

Interim-markkinointijohtajat ovat usein kokeneita markkinoinnin ammattilaisia. Heid√§n tietotaitoaan voit hy√∂dynt√§√§ yrityksesi markkinointistrategian kehitt√§misess√§. √Ąl√§ ep√§r√∂i hy√∂dynt√§√§ interim-johtajan osaamista ja kysy heilt√§ neuvoa haasteellisiin markkinointikysymyksiin.

Riippumaton näkemys

Toisinaan yrityksen sisällä voi olla vaikea nähdä kokonaiskuvaa tai tunnistaa uusia mahdollisuuksia. Ulkoistettu CMO voi tuoda mukanaan objektiivisen, ulkopuolisen näkemyksen, joka voi auttaa yritystä näkemään asiat uudessa valossa ja tunnistamaan uusia mahdollisuuksia.

Ulkoistettu CMO-palvelu

Mahdolliset haasteet interim-markkinointijohtajan palkkaamisessa

Vaikka interim-markkinointijohtajan hyödyt ovat merkittäviä, on myös joitakin haasteita, jotka kannattaa huomioida:

Sopivan kandidaatin löytäminen voi olla haastavaa

T√§ydellisen interim-johtajan l√∂yt√§minen voi olla haastavaa. Kandidaatin on ymm√§rrett√§v√§ yrityksesi kulttuuria, arvoja ja liiketoimintatavoitteita. √Ąl√§ tyydy ensimm√§iseen kohtaamaasi kandidaattiin, vaan tee perusteellinen vertailu ja valinta. T√§m√§ toki p√§tee omankin henkil√∂st√∂n palkkaamiseen, joten noudata samoja periaatteita kun etsit sopivaa ulkoistettua CMO:ta. T√§ss√§ muutamia vinkkej√§:

 • Tunne tarpeesi: Selvit√§ ensin mit√§ taitoja ja kokemusta tarvitset. Onko tarpeesi strategisessa suunnittelussa, projektinhallinnassa, digitaalisessa markkinoinnissa vai ehk√§ PR:ss√§? On t√§rke√§√§ ymm√§rt√§√§ mit√§ olet etsim√§ss√§, jotta voit l√∂yt√§√§ oikean kandidaatin.
 • Referenssit ja suositukset: Pyyd√§ ehdokkailta referenssej√§ ja tutustu heid√§n aikaisempiin projekteihinsa. Onko heid√§n ty√∂ns√§ tuottanut tulosta? Ovatko aiemmat asiakkaat olleet tyytyv√§isi√§?
 • Vuorovaikutustaidot: T√§rke√§√§ on my√∂s se, miten ehdokas kommunikoi ja tekee yhteisty√∂t√§ muiden kanssa. Onko h√§nell√§ kyky johtaa ja motivoida tiimi√§? Onko h√§n tehokas viestij√§
 • Mieti oikeaa arvoa: Pid√§ mieless√§, ett√§ kustannustehokkuus ei aina tarkoita halvinta hintaa. Mieti, mit√§ arvoa ehdokas tuo yrityksellesi ja miten t√§m√§ arvo verrattuna kustannuksiin.

Kustannukset ja investoinnin tuotto

Interim-markkinointijohtajan palkkaaminen voi olla merkittävä investointi. On tärkeää arvioida, milloin ja kuinka paljon investointia tarvitaan ja mitä odotetaan saavutettavan. Muista laskea interim-johtajan tuoma arvo yrityksellesi, ei pelkästään heidän palkkakustannuksiaan.

Tässä vinkkejä kustannusten hallinnointiin ja investoinnin

 • M√§√§rit√§ budjetti etuk√§teen: M√§√§rittele, kuinka paljon olet valmis investoimaan ulkoistettuun CMO:hen. Mieti, miten t√§m√§ investointi sopii yrityksesi muihin kuluihin ja tavoitteisiin.
 • Arvioi tarpeesi: Mieti, kuinka paljon aikaa ja asiantuntemusta todella tarvitset. Tarvitsetko t√§ysip√§iv√§ist√§ apua vai riitt√§isik√∂ osa-aikainen tai projektipohjainen apu? Onko tarpeesi jatkuvaa vai vain tietylle ajanjaksolle?
 • K√§yt√§ kustannus-hy√∂ty -analyysi√§: Arvioi, mit√§ s√§√§st√∂j√§ ja tuloksia ulkoistetun CMO:n k√§ytt√∂ voi tuoda. Voisiko heid√§n asiantuntemuksensa auttaa parantamaan markkinointistrategiaa, tehostamaan kampanjoita tai kasvattamaan myynti√§?
 • Muista mittarit: Aseta selke√§t tavoitteet ja mittarit, joilla voit arvioida ulkoistetun CMO:n suorituskyky√§ ja tuottoa. N√§m√§ mittarit voivat liitty√§ esimerkiksi myynnin kasvuun, br√§ndin tunnettuuden parantamiseen tai uusien asiakkaiden hankintaan.
 • Ota huomioon piilokustannukset: Muista, ett√§ ulkoistetun CMO:n kustannukset eiv√§t rajoitu pelkk√§√§n palkkioon. Saattaa olla koulutus- tai sopeuttamiskustannuksia, ja tarvitset aikaa ja resursseja heid√§n ty√∂ns√§ ohjaamiseen ja tukemiseen.
 • Pid√§ avoin mieli: Parhaan palvelun tarjoaja ei v√§ltt√§m√§tt√§ ole halvin. Mieti, kuinka paljon arvoa kumppani voi tuoda liiketoimintaasi, eik√§ vain heid√§n kustannuksiaan. Jos heid√§n avullaan voidaan saavuttaa merkitt√§v√§ kasvu tai s√§√§st√∂t, suurempi investointi voi olla perusteltua.

Yrityskulttuurin ymmärtäminen ja toimintatavat

Vaikka interim-markkinointijohtaja tuo mukanaan uuden näkökulman, heidän on myös kyettävä ymmärtämään ja kunnioittamaan yrityksesi kulttuuria ja arvoja. Valitse interim-johtaja, joka arvostaa yrityksesi ainutlaatuisuutta ja on valmis oppimaan sen toimintatavat, joilla nykyinen tiimisi työskentelee.

 • Selit√§ yrityksesi arvot ja kulttuuri: Tee ehdokkaalle selv√§ksi, mitk√§ ovat yrityksesi arvot ja millainen kulttuuri teill√§ vallitsee. Onko yrityksesi innovatiivinen ja dynaaminen vai perinteisempi ja byrokraattinen? T√§m√§ auttaa my√∂s ehdokasta ymm√§rt√§m√§√§n, sopiiko h√§n yritykseesi.
 • Selvit√§ ehdokkaan arvot: Yrit√§ selvitt√§√§, mitk√§ ovat ehdokkaan omat arvot ja mink√§laisessa ymp√§rist√∂ss√§ h√§n on tottunut ty√∂skentelem√§√§n. T√§m√§ voi antaa viitteit√§ siit√§, sopiiko h√§n yrityksesi kulttuuriin.
 • Luota avoimuuteen ja joustavuuteen: Valitse ehdokas, joka on avoin uusille ideoille ja erilaisille toimintatavoille. H√§nell√§ tulisi olla kyky√§ sopeutua nopeasti uusiin ymp√§rist√∂ihin ja ty√∂tapoihin.
 • Keskustele kommunikoinnista ja toimintatavoista: Keskustele siit√§, miten yrityksess√§si kommunikoidaan ja mitk√§ ovat yleiset toimintatavat. Hyv√§ interim-johtaja on valmis mukautumaan yrityksen tavat ja ty√∂skentelem√§√§n niiden mukaisesti.
 • Tee tiivist√§ yhteisty√∂t√§: Anna interim-johtajalle mahdollisuus tutustua tiimiisi ja yrityksesi arkeen. Mit√§ paremmin h√§n ymm√§rt√§√§ yrityksesi kulttuurin ja toimintatavat, sit√§ paremmin h√§n voi johtaa ja tukea tiimi√§si.
 • Tarkista sopeutuminen: Seuraa, miten hyvin interim-johtaja sopeutuu yrityksesi kulttuuriin ja toimintatapoihin. Jos n√§ytt√§√§ silt√§, ett√§ h√§nell√§ on vaikeuksia sopeutua, keskustele asiasta ja tee tarvittavat muutokset. Muista, ett√§ sopeutuminen vie aikaa, joten anna interim-johtajalle riitt√§v√§sti aikaa sopeutumiseen.

Ulkoistettu CMO: Asiantuntijan apua kun sitä tarvitaan

Interim-markkinointijohtajan palkkaaminen voi olla erinomainen vaihtoehto, jos yrityksesi ei ole valmis tai kykenevä palkkaamaan täysipäiväistä markkinointijohtajaa. Sen sijaan, että sitoutuisit pitkäaikaiseen sopimukseen, voit hyödyntää interim-markkinointijohtajan asiantuntemusta juuri silloin kun sitä eniten tarvitset.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että oman henkilöstön palkkaaminen olisi huono idea. Päinvastoin, omien työntekijöiden kouluttaminen ja kehittäminen on erittäin tärkeää. Mutta joskus, erityisesti kun tarvitaan nopeaa muutosta tai erityisosaamista, interim-markkinointijohtaja voi olla tehokas ratkaisu.

YIPI Markkinointi palveluna

YIPI Markkinointi palveluna - vähän kuin Ulkoistettu CMO, jos niin sen haluat ajatella

Me YIPI:llä tarjoamme markkinointia palveluna ja räätälöimme kokonaisuuden aina sinun tarpeidesi mukaan. Tarjoamme yrityksellesi asiantuntemusta, näkökulmaa, tukea, ja lisäresursseja jotta voit saavuttaa markkinointitavoitteesi ja onnistua markkinoinnissa. Meidän tehtävämme on auttaa yritystäsi kasvamaan ja menestymään.

Katso valmiit pakettimme alta löytyvästä linkistä tai pyydä tarjous sinulle räätälöidystä markkinointipalvelusta tai vuokrajohtajasta:

Tutustu Markkinointi palveluna -konseptiimme.

‚Äć

Sisällysluettelo

Asiakastarinat

Tutustu myös näihin asiakastarinoihin

Oppaat

Tutustu myös näihin oppaisiin

Ajankohtaista

Muut ajankohtaiset

Blogisisällöt

Tutustu myös näihin sisältöihin

No items found.

Haluatko onnistua markkinoinnissa?

Me autamme sinua onnistumaan ja kasvattamaan arvoasi verkossa.

Ota yhteys asiantuntijoihimme! ūüĎá

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yhteyshenkilömme uusille asiakkaille:
Joonas

Yleiset tiedustelut ja asiakastuki oman yhteyshenkilön kautta tai help@yipi.fi.
‚Äć
Vastaamme yhteydenottoosi pääsääntöisesti heti seuraavana työpäivänä.