Digimarkkinoinnin hinta - läpinäkyvää vai ei?

Sisällysluettelo
Onko maksamasi digitaalisen markkinoinnin hinta läpinäkyvä? Tiedätkö digimarkkinoinnin oikean hintatason? Lue ajatuksiamme blogista!
Paljon digimarkkinointi maksaa?
Jotkin markkinointitoimistot kertovat sen suoremmin ja jotkut eivät. Tästä artikkelissa saat tietoja ulkoistetun digimarkkinoinnin hinnoittelusta tai jos olet kilpailuttamassa digimarkkinoinnin kumppania.
Mikäli vielä harkitset teetkö digimarkkinoinnin itse vai haluatko ulkoistaa palvelun, voit myös verrata artikkelin perusteella kannattaako digimarkkinoinnin toteuttaminen opiskella itse vai tehdä osaavan kumppanin avustuksella.
Emme kerro artikkelissa tarkkoja summia mitä digimarkkinointi maksaa, mutta toivottavasti artikkeli herättää ajatuksia ja antaa suuntaa, mikäli olet kilpailuttamassa toimistoa tai muuten vaan kiinnostunut aiheesta. Lue lisää!
Mikä on digitaalisen markkinoinnin tavoite?
Digimarkkinoinnin tavoite on toki yksilöllinen ja voi vaihdella kampanjasta, tuotteesta, palvelusta tai suunnitelmasta riippuen, mutta yleisesti ottaen digitaalisen markkinoinnin tavoitteena on kasvattaa yrityksesi myyntiä ja brändiä.
Digimarkkinointi on osittain asiakaspalvelua, jälkimarkkinointia ja siten hyvin monipuolinen kokonaisuus. Se kulkee asiakkaan ostopolun kanssa rinnakkain ja auttaa häntä ratkaisemaan ongelmansa sekä siten myös tukee yrityksesi tekemää myyntityötä.
Digimarkkinointia voi periaatteessa tehdä kuka tahansa, mutta yleensä asiantuntijan kanssa tekeminen saadaan tavoitteelliseksi ja pitkässä juoksussa kannattavaksi.

Mistä digitaalisen markkinoinnin hinta koostuu?
Digitaalisen markkinoinnin hinta pitää sisällään pääpiirteittäin kolme peruselementtiä. Nämä ovat työaika, osaaminen ja asiantuntijuus sekä sopimuskumppanuuden luonne. Toki voidaan ajatella, että hintaan liittyy vaikkapa vuokrattu bannerimainostila tai liiketoiminnan muut kulut jotka jyvitetään digimarkkinoinnin hintaan, mutta ajatellaan tässä tapauksessa suoria kuluja ja työtä, joka on ulkoistettu ammattilaiselle.
Työaika
Markkinointiin käytetty aika riippuu täysin pohjatiedoista, sekä markkinoinnin luonteesta. Mikään ei ole kuitenkaan vain tuulesta temmattu ja Instagramissakin oleva sponsoroitu mainos vaatii tutkimustyötä toimialastasi, graafisen suunnittelun, Instagramin trendien tietämystä sekä tekstintuottamista oikealla tavalla. Kaikki tämä vie aikaa.
Entäs sitten nopea Google Ads mainos? Eihän sen pitäisi olla vaikeaa. Mikään ei ole vain nopeasti hutaistu, ellet sitten halua heittää tuhansia euroja turhiin mainosklikkauksiin. Google Ads mainoksen tekemiseen täytyy miettiä halutut avainsanat, suunnitella tekstit, graafinen materiaali, miettiä laitteet, mihin kellonaikaan mainokset näytetään yms.
Eikä tämä edes ole vielä siinä, kun jatkuvalla mainoksella saadaan parhaimmat tulokset niin kampanjoita tulee jatkokehittää aina kun huomataan mikä toimii ja mikä ei.
Osaaminen ja asiantuntijuus
Digitaalisessa markkinoinnissa tulee ottaa monia eri asioita huomioon. Olet varmaan kuullut sanonnan: "Et maksa 30 minuutin työstä, vaan siitä että joku osaa tehdä sen 30 minuutissa". Kuten kaikessa asiantuntijatyössä, niin tässä se merkitsee todella paljon.
Ollaksesi hyvä markkinoinnin asiantuntija, tulee sinun pysyä jatkuvasti hereillä miten maailma muuttuu ja mitkä asiat toimivat. Sinun tulee osata etsiä oikea tieto kyseiselle mainokselle ja toimialalle saadaksesi tuloksia. Kaikkeen ei vain pysty itse, ja siinä tulee mukaan kuvioihin palveluna ostettu markkinointiyrityksen palvelu.
Sopimuskumppanuuden luonne
Kuten missä tahansa sopimustilanteessa, riippuu mainostamisessakin sopimuksen luonne tavoitteista sekä budjetista. Mistä olet valmis maksamaan, että saat toivottuja tuloksia? Maksatko siitä että yrityksesi saa näkyvyyttä, vai oletko valmis maksamaan pelkästä saavutetusta kaupasta? Laitetaanko kampanja pystyyn ja jäät oman onnesi nojaan vai ylläpidetäänkö sitä parantaen tuloksia jatkuvalla palvelulla?

Mikä markkinointimalli sopii sinulle? Erilaisia markkinointisopimuksia
Markkinointia voidaan tehdä moneen eri tapaan. On tuntiveloitettavia töitä, kuukausiveloitusta, kiinteää hintaa tai tulospohjaista sopimusta. Sopimuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi jos maksat työtuntien perusteella laskutettavasta markkinointiprojektista, miksi markkinointitoimisto ei silloin tekisi mahdollisimman paljon työtunteja. Tehokasta? Ei välttämättä. Kallista? Melko varmasti.
Markkinoinnin kuukausisopimus
Markkinoinnin kuukausisopimuksessa määritetään mitä toimenpiteitä koko mainonnan ylläpidossa tullaan ottamaan huomioon. Yleensä pitkäkestoinen markkinoinnin yhteistyö kantaa hedelmää jatkuvalla kehitystyöllä.
Hyvä esimerkki jatkuvasta sopimuksesta on markkinointiyrityksen ylläpitämä Google Ads hakusanamainonnan ja tilin hallinnointi.
Kertaluonteiset markkinointiprojektit
Kertaluontoisissa markkinointiprojekteissa hyväksi esimerkiksi voi ottaa kotisivujen teon ja sinne tuotetun materiaalin sisältäen hakukoneoptimoinnin. Hakukoneoptimointi on myös oma asia mikä tulee ottaa huomioon jos halutaan saavuttaa tuloksellinen kotisivu.
Kotisivut halutaan saada nopeaksi ja käyttäjäystävälliseksi, samalla mahdollisimman löydettäväksi hakukoneista. Eihän kotisivulla mitään tee jos ei kukaan sinne löydä lukemaan palveluistasi. Yrityksen ilme tulee hyvin tuotetuilta kotisivuilta helposti esiin ja sen voi tuottaa asiakkaalle passiiviseksi mainoskanavaksi ilman jatkuvaa sopimusta tarvittaessa.
Lue oheisesta linkistä artikkelimme, mikäli hakukoneoptimoinnin hinta mietityttää.
Tulosperusteinen markkinointi
Kuten nimikin kertoo, tulosperusteisessa markkinoinnissa maksat vain tuloksista. Tämä on sinulle riskittömämpi tapa mainostaa. Markkinointiyrityksen kannalta sopimukseen lähteminen voi kuitenkin olla melko suuri riski ja voi olla vaikeaa saada mukaan hyvää kumppania, mikäli tuloksia on vaikea ennakoida. Toisaalta, mikäli tuloksia ei tule, ei rahaa liiku suuntaan tai toiseen mikä voi joissakin tilanteissa olla reilu diili.
Hyvä mainonta taas tuo toivotut tulokset ja siinä on riskinä saada itselleen suurempi lasku maksettavaksi. Varsinkin jos tulokset määritellään huonosti. Tuloksia voi toki mitata eri tavalla, mutta avainsanojen määrittelyllä voidaan suunnitella maksettava hinta, kun yritys löytyy hakukoneissa kyseisellä hakusanalla. Mitä enemmän yritystä löydetään, sitä enemmän yrityksesi saa näkyvyyttä ja markkinoinnin hinta maksaa sitä mukaa lisää.

Erilaisilla digimarkkinoinnin tekijöillä on erilaiset hinnat
Digimarkkinointi on todella kilpailtu ala, kasvaahan internetin suosio jatkuvasti ja kaikki menee kokoajan enemmän tai vähemmän digitaaliseen muotoon. Tarjolla on monia tuhansia eri toimijoita ympäri maailmaa erilaisilla lopputuloksilla. Mutta mistä osaat löytää parhaimmat tekijät yrityksesi digitaalisen markkinoinnin tueksi?
Emme sano, että nämä on täysiä faktoja, mutta tökitäänpä hieman "ajatusten ampiaispesää" ja katsotaan olisiko siitä apua sinulle!
Edullisimpia ovat freelancerit
Internetissä on olemassa kymmeniä erilaisia sivustoja, mistä löydät digimarkkinoinnin tekijöitä tarpeeseen kuin tarpeeseen. Monet palvelut saatat saada huomattavasti halvemmalla ulkomailta kuin kotimaasta, mutta mikä on sen hinta?
On olemassa sanonta ettei köyhällä ole varaa ostaa halpaa. Pahimmassa tapauksessa halvalla tilattu mainonnan kampanja pilaa yrityksesi maineen ja joudut paiskimaan kahta kauheammin töitä sitä paikataksesi.
Okei, totta kai voit löytää hyvän freelancer-markkinoijan, mutta melko usein kannattaa kysyä referenssit ja selvittää taustat. Mekin tiedämme monia timanttisia tyyppejä, jotka ovat kovia alan tekijöitä ja joilta saa aina parasta asiakaspalvelua. Sellaisen löytäminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa koska tekijöitä on paljon, joten kannattaa olla tarkkana hinnan ja laadun kanssa!
Pienemmät ja keskikokoiset mainostoimistot
Pienempi ja keskikokoinen digitaalisen markkinoinnin toimisto, kuten esimerkiksi me, pidämme usein hyvää huolta asiakkaistamme ja pystymme vastaamaan monenlaisiin tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Hinta on melko usein järkevällä tasolla ja neuvoteltavissa eikä usein sisällä piilokuluja.
Osaaminen markkinointiin erikoistuneissa pienissä toimistoissa on hieman monipuolisempaa, kuin yksittäisellä tekijällä. Moni luottaakin juuri tällaisiin boutique-tyyppisiin asiantuntijataloihin, koska siellä ei ole mitään turhaa tai ylimääräistä. Prosessit toimivat suuntaan ja toiseen, viesti liikkuu sekä saat usein henkilökohtaista palvelua. Voit saada ihmisen kiinni jopa klo 16 jälkeen tai viikonloppuna, koska tällainen digimarkkinointi toimisto joustaa.

Isot markkinointiyritykset
Isoilla yrityksillä maine menee hintalappuun lisäksi, vaikka toimenpiteet ja sitä myötä tulokset olisivat samanlaisia tai vaikka huonompiakin, kuin piememmällä markkinointitoimistolla.
Tämän lisäksi suuremman markkinointitoimiston kulupuoli on suuri. Ison yrityksen pitää maksaa toimiston vuokra, työntekijöiden palkat sekä kaikenlaiset muut asiat, joita pienemillä yrityksillä ei välttämättä ole rasitteena, ainakaan niin suuressa skaalassa. Projekti voidaan asettaa jonkun työpöydälle nimettömästi ja yhteydenpito voi olla huonompaa kuin mitä saisit pienemmältä yritykseltä. Ongelmatilanteessa voit joutua jonottamaan asiakaspalveluun ja prosessit eivät olekaan niin nopeita kuin ketterässä pienputiikissa.
Suuremman mainostoimiston kautta kotisivujen teko maksaa maltaita. Voit joutua maksamaan jopa tuhat euroa yksittäisen landing-sivun suunnittelusta. Entä kehitystyö projektin jälkeen? Tuskin sekään on ilmaista, ottaen huomioon mitä kuluja isolla markkinointitoimistolla on.
Markkinoinnin rokkitähdet ja parhaat konsultit
Maailman parhaat konsultit pitävät huolen, että saa toivottuja tuloksia, mutta siinä tulee mukana suuri hintalappu. Hakukoneoptimoinnin kuukausihinta voi pyöriä samoissa hinnoissa kuin täysipäiväisen työntekijän palkkaaminen ja verkkosivujen tekemiseen voi mennä työntekijän vuosipalkan verran rahaa.
Tuloksia tulee, mutta kannattaa miettiä tarkkaan missä vaiheessa vastaava palvelu kannattaa. Pienillä yrityksillä ei ole kassavirtaa ylläpitämään palvelua eikä edes ole järkeä ottaa niin kallista kumppanuutta, sillä yritystä ei tunne kukaan ja voi mennä pitkään ennenkuin pääsee omille kustannusten suhteen.

En osaa valita oikeaa digimarkkinoinnin kumppania, mitä teen?
Mainonnan kumppania kannattaa miettiä yrityksen tavoitteiden näkökulmasta. Haluatko lisää asiakkaita, pitkäkestoista näkyvyyttä yrityksellesi ja asiakkaiden näkyville? Toki itse voi aloittaa prosessin ja riippuen kanavasta oli se sitten Google tai Facebook, voit saada paljon aikaiseksi itsenäisesti.
Alla muutama vinkki digimarkkinoinnin kumppanin valintaan ja ajatuksia siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle!
Tee-se-itse digimarkkinointi
Paljonko omalla ajallasi on arvoa ja mikä olisi hinta, millä voisit luopua siitä? Markkinointia voi tehdä myös itse, mutta jatkuva oppiminen ja asioiden selvittäminen vie aika asiakkaiden palvelemisesta tai myynnistä. Mikäli haluat säästää omaa aikaasi ja saada lisää asiakkaita minimaalisella vaivalla, kannattaa silloin valita ammattilainen auttamaan kampanjoiden suunnittelussa. Oma aika kannattaa hinnoitella ja sen perusteella miettiä miten paljon yhden kuukauden aikana on valmis maksamaa siitä, että joku toinen tekee asiat puolestasi.
Tärkeää markkinoinnissa on suunnitella ja laskea ROI
Jotta markkinointiin käytetyt varat ovat tuloksellisia, pitää markkinointi suunnitella todella hyvin ja pitkäjänteisesti. Oletko miettinyt millä hakusanoilla yrityksesi löydetään tai monta asiakasta olet saanut niillä toimenpiteillä mitä olet itse tehnyt?
ROI eli Return On Investment, kertoo sinulle paljon saat takaisin sijoitulle pääomalle, ja markkinoinnissa voit ajatella sen helpon esimerkin avulla. Sinulla on markkinointia Google Ads palvelun kautta 100 euroa kuukaudessa ja saat mainosten kautta tulleesta myynnistä katetta 50 euroa. Silloin ROI on -50% ja mainostaminen kyseisellä tavalla ei ole kannattavaa ja jotain pitäisi muuttaa mutta mitä? Siinä osaa auttaa ammattilainen ja hyvin toteutetut kampanjat yrityksenne tukena.
Kokeile eri asioita digimarkkinoinnissa, se voi tuoda näkökulmia
Kokeilemalla uusia asioita voit saada yllättävän paljon todennettua tulosta markkinoinnissasi. Tutkimusten mukaan mitä enemmän sinulla on kanavia käytössäsi, sitä enemmän teet myyntiä. Ja suurin kasvu tulee vähintään kolmen kanavan kautta. LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram, Tiktok.. Kaikki nämä sosiaalisen median kanavat ovat ilmaiseksi hyödynnettävissä omalla työpanoksellasi tehdyillä postauksilla.
Omien kotisivujen avulla voit kehittää yrityksesi näkyvyyttä tehokkaasti. Varmista että yrityksenne yhteystiedot löytyvät selkeästi, kerää sähköposti asiakkaalta esim. uutiskirjeen muodossa ja sähköposti auttaa sinua uuden väylän kautta. Mainosten ja sisältöjen jatkuva optimointi aina muuttuvassa digitaalisessa ympäristössä on elinehto, mikäli haluat saada uusia kontakteja ja auttaa asiakasta.

Ota yhteyttä ja pyydä meiltä maksuton arvio digimarkkinoinnistasi
Autamme sinut mainonnan saloihin ja meiltä luonnistuu markkinointi kuin markkinointi - henkilökohtaisella palvelulla. Tarjoamme monipuoliset palvelut näkyvyyden, kiinnostavuuden ja toiminnan kehittämiseen.
Olemme ketterä tiimi ja saat meihin yhteyden kätevästi. Voit käyttää ilmaista arviota digimarkkinointisi tarpeista, eli voimme tehdä esimerkiksi hakukoneoptimoinnin raportin sivustasi ja tiedät mitä pitää muuttaa parantaaksesi sivustosi löydettävyyttä.
Voit ottaa yhteyttä meihin täältä.