Mitä hakukonemarkkinointi (SEM) on oikeasti?
Oppaat ja blogit

Mitä hakukonemarkkinointi (SEM) on oikeasti?

Nykyajan monikanavaisessa mainonnassa asiakkaat etsivät palveluja ja tuotteita monista eri lähteistä. Kuitenkin hakukonemarkkinoinnin avulla päästään suoraan asiaan: voimme tavoittaa asiakkaat juuri sillä hetkellä, kun he etsivät meidän tarjoamiamme palveluja. Tämä on erityisen tärkeää, kun halutaan kehittää myyntiä, asiakkaan ostopolku ja hyvä asiakaskokemus huomioon ottaen.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä hakukonemarkkinointi oikeasti tarkoittaa ja mitä siihen sisältyy (SEM, SEO, SEA, mitä niitä nyt on...), mistä sen parissa kannattaa lähteä liikkeelle ja mitä me olemme saaneet asiakkaillemme aikaa sen avulla.

Hakukonemarkkinointi eli Search Engine Marketing

Hakukonemarkkinoinnin avulla ostaja löytää sinut oikealla hetkellä

Hakukonemarkkinointi ei ole pelkästään näkyvyyden lisäämistä. Se on strategia, jolla yritys voi varmistaa olevansa näkyvissä oikealla hetkellä - silloin kun potentiaalinen asiakas on valmis tekemään ostopäätöksen. Se voi olla yksi tehokkaimmista keinoista rakentaa yrityksen markkinointia, erityisesti alkuvaiheessa.

Lähde näistä asioista liikkeelle

Jokainen yritys ja toimiala on erilainen. Siksi on tärkeää ymmärtää seuraavat asiat ennen hakukonemarkkinoinnin aloittamista:

Mitä palveluja myyt?

Hakukonemarkkinoinnissa on olennaista tietää, mitä tuotteita tai palveluja haluat markkinoida. Onko kyseessä yksittäinen tuote, laaja tuotevalikoima vai spesifit palvelut? Tämän määrittely auttaa kohdentamaan markkinointitoimenpiteesi oikein ja välttämään turhia kustannuksia.

Kuka ostaa palvelujasi?

Tunne kohdeyleisösi. Minkä ikäisiä he ovat? Mitä he hakevat? Mikä on heidän ostokäyttäytymisensä? Ymmärtämällä kohdeyleisöäsi luot sisältöä, joka puhuttelee heitä ja vastaa heidän tarpeisiinsa.

Miten asiakkaat etsivät palvelujasi?

Asiakkaiden hakutottumukset ovat hakukonemarkkinoinnin yksi keskeisin elementti. Mitä avainsanoja he käyttävät? Käyttävätkö he erikoistermejä vai yleiskieltä? Avainsanatutkimus auttaa ymmärtämään, miten potentiaaliset asiakkaat etsivät palveluitasi ja minkälaista sisältöä sinun tulisi tuottaa.

Lue myös artikkelimme avainsanatutkimuksesta

Mitä apua asiakas tarvitsee ostaakseen palvelujasi?

Tiedon tarjoaminen on keskeistä hakukonemarkkinoinnissa. Usein asiakkaat kaipaavat lisätietoa, arvosteluja, vertailuja tai opastusta ennen ostopäätöksen tekemistä. Mieti, mitä tietoa voit tarjota auttaaksesi asiakasta hänen ostopolullaan.

Milloin haluat myydä ja mitkä ovat myynnin tavoitteesi?

Hakukonemarkkinoinnissa on tärkeää asettaa selkeät tavoitteet. Haluatko kasvattaa liikennettä verkkosivustollasi, parantaa konversioprosenttia vai näitä molempia?

Oleellista on myös ajatella: milloin haluat myydä ja kuinka paljon haluat myydä? Jos vedetään mutkia suoriksi, voit tämän kysymyksen avulla valita haluatko panostaa orgaanisten hakutulosten kehittämiseen vai esimerkiksi Google-mainontaan. Muista toki realismi ja se että, ilman aikaa tai rahaa et pääse ykköseksi kummassakaan.

Näitä voidaan toki tehdä rinta rinnan, kuten meidän Markkinointi palveluna -konseptissa. Lue lisää!

Seo search engine optimization, search engine advertising

Hakukonemarkkinointi sisältää sekä orgaanisten hakutulosten kehittämisen, että maksetun mainonnan

Hakukonemarkkinointi on laaja-alaista ja kattaa monia eri osa-alueita. Pohjimmiltaan se jakautuu kahteen pääkomponenttiin: orgaaniseen näkyvyyteen hakutuloksissa ja maksettuun mainontaan. Kun nämä kaksi yhdistetään strategisesti, yritykset voivat maksimoida näkyvyytensä ja saavuttaa potentiaaliset asiakkaat tehokkaasti.

Hakukonemainonta (SEA)

Hakukonemainonta, tunnetaan myös nimellä Search Engine Advertising (SEA) tai hakusanamainonta. Se viittaa maksettuihin mainoksiin, jotka näkyvät hakutulosten ylä- ja alaosassa, esimerkiksi Googlessa.

Yleensä mainostaja maksaa klikkauksista, ja mainosten näkyvyys perustuu avainsanoihin, joihin mainostaja on tehnyt tarjouksen. Hakusanamainonnan etuna on nopeat tulokset, sillä mainokset voivat alkaa näkyä heti kun kampanja on aktiivinen. Hakusanamainonnan kampanjoita on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää mitata, optimoida ja seurata, sillä ilman sitä rahat voivat valua nopeasti hukkaan.

Hakukoneoptimointi (SEO)

Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization), keskittyy verkkosivuston orgaanisen näkyvyyden parantamiseen hakukoneissa. Se sisältää useita tekniikoita ja käytäntöjä, kuten avainsanatutkimuksen, sisällöntuotannon, linkin rakennuksen ja teknisen SEO:n.

Hyvin optimoidun sivuston tavoitteena on saavuttaa korkeampia sijoituksia hakutuloksissa, mikä voi johtaa lisääntyneeseen liikenteeseen ja konversioihin. Toisin kuin SEA, SEO:n tulokset eivät ole hetkellisiä, mutta ne vaativat aikaa ja jatkuvaa työtä. Pitkällä aikavälillä SEO voi kuitenkin tarjota kestävää liikennettä ja hyvän tuoton markkinoinnille.

Tutustu myös suureen hakukoneoptimoinnin oppaaseemme!

Hakukoneoptimointi eli "Search Engine Optimization"

Hakukoneoptimointi rakastaa hyviä sisältöjä - ja hakukonemarkkinointi rakastaa hakukoneoptimointia

Hakukoneet, erityisesti Google, painottavat korkealaatuisen ja relevantin sisällön merkitystä. Ai miksikö? Koska Google on asiakkaita varten. Kun sisältö vastaa kohdeyleisön kysymyksiin ja tarpeisiin, se saa paremman näkyvyyden hakutuloksissa.

Hyvä sisältö ei ainoastaan vastaa käyttäjän kysymykseen, vaan tarjoaa lisäarvoa, syventää aihetta ja ohjaa lukijaa eteenpäin asiakaspolulla.

Hyvä tutkimus luo perustan sisällön ideoinnille ja kirjoittamiselle

Ennen kuin aloitat sisällön kirjoittamisen, on tärkeää ymmärtää kohdeyleisö ja heidän tarpeensa.

Avainsanatutkimuksen avulla voit saada käsityksen siitä, mitä kysymyksiä ja termejä potentiaaliset asiakkaasi käyttävät hakiessaan tietoa. Tämän lisäksi kilpailija-analyysi auttaa ymmärtämään markkinatilannetta ja tunnistamaan sisältöaukkoja.

Huomioi avainsanojen lisäksi sisällön rakenne

Vaikka avainsanat ovat tärkeitä hakukoneoptimoinnissa, myös sisällön rakenne on olennainen tekijä. Selkeästi jäsennelty, loogisesti etenevä ja helposti luettava teksti pitää lukijan kiinnostuneena ja auttaa hakukoneita ymmärtämään sisällön kontekstia.

Käytä esimerkiksi...

 • kiinnostavia alaotsikoita,
 • lyhyitä kappaleita,
 • kuvia ja listauksia tehdäksesi sisällöstä houkuttelevampaa!

Tsekkaa 10 tehovinkkiä yritysblogin kirjoittamiseen

Tee sisältöä riittävän usein

Säännöllinen sisällön tuottaminen osoittaa hakukoneille, että sivustosi on aktiivinen ja päivittyy. Tämä voi auttaa parantamaan sivustosi auktoriteettia ja luotettavuutta hakukoneiden silmissä. Toisaalta, säännöllisyys ei tarkoita määrää laadun kustannuksella. On parempi keskittyä laadukkaan sisällön tuottamiseen säännöllisesti kuin julkaisemaan keskinkertaista sisältöä usein.

SEM ja SEO työkalut

Käytä työkaluja apunasi kun teet SEM tai SEO toimenpiteitä - tässä meidän mielestä parhaimmat!

Hakukonemarkkinoinnin maailma on täynnä erilaisia työkaluja, jotka auttavat analysoimaan, optimoimaan ja mittaamaan markkinoinnin tehokkuutta. Valitsimme muutaman, jota pidämme erityisen hyödyllisinä ja joita käytämme arjessa itsekin.

SEMRush - hakukonemarkkinoinnin johtava työkalu

SEMRush on monipuolinen työkalu, joka kattaa kaikki tarvittavat toiminnot avainsanatutkimuksesta kilpailija-analyysiin ja sivuston tekniseen auditointiin. Sen avulla voit saada yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät ja mistä he saavat liikennettä. SEMRushin visuaaliset raportit tekevät tiedon analysoinnista helpompaa ja auttavat tunnistamaan mahdollisuuksia.

Lue lisää SEMRushin hyödyistä toisesta artikkelistamme

SurferSEO - auttaa kirjoittamaan sisältöä, joka näkyy

SurferSEO keskittyy erityisesti sisältöoptimointiin. Työkalun avulla voit analysoida, miten hyvin sivustosi sisältö vastaa hakukoneiden ja käyttäjien odotuksia. Se antaa suosituksia sisällön pituudesta, avainsanojen käytöstä ja muista tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa sivustosi näkyvyyteen hakutuloksissa.

Tutustu ilmaiseen SurferSEO-oppaaseemme (2023)

Muista myös Googlen maksuttomat työkalut!

Googlen tarjoamat työkalut, kuten Google Analytics, Google Search Console ja Google Trends, ovat korvaamattomia hakukonemarkkinoinnissa.

 • Google Analytics antaa syvällistä tietoa siitä, miten käyttäjät käyttäytyvät sivustollasi ja mistä liikenne sivustollesi tulee.
 • Google Search Console tarjoaa tietoa siitä, miten hakukone näkee sivustosi ja mistä hakusanoista sivustosi saa liikennettä.
 • Google Ads Keyword Planner on ensisijaisesti mainostajille tarkoitettu työkalu, mutta se on erittäin hyödyllinen myös avainsanatutkimuksessa. Voit nähdä avainsanahaun volyymin, kilpailun tason ja jopa ehdotettuja hintatarjouksia eri avainsanoille.
 • Google Trends on erinomainen työkalu trendien seuraamiseen. Voit tarkistaa tiettyjen hakusanojen suosion ajan mittaan, vertailla eri termejä keskenään ja nähdä, missä päin maailmaa tietyt termit ovat suosituimpia. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä kausiluonteisen markkinoinnin suunnittelussa tai uusien markkinointimahdollisuuksien tunnistamisessa.

Googlen työkalut ovat maksuttomia ja ne ovat välttämättömiä jokaiselle, joka haluaa ymmärtää ja parantaa verkkosivustonsa suorituskykyä hakukoneissa.

Kun hakusanamainontaa tehdään hakukoneoptimoinnin kanssa yhdessä - tehostaa ne toinen toistaan

Optimoi sisältöä - se tehostaa myös maksullista mainontaa!

Optimoidun sisällön merkitys hakukonemarkkinoinnissa ei rajoitu vain orgaanisiin hakutuloksiin. Vaikka moni yhdistää sisältöoptimoinnin ensisijaisesti hakukoneoptimointiin (SEO), sillä on suora vaikutus myös maksettuun mainontaan, erityisesti kun puhumme hakukonemainonnasta (SEA).

 1. Laadukas sisältö parantaa mainoksen laatupistettä: Googlen mainosalustassa, AdWordsissa, mainoksen laatupiste on keskeisessä roolissa määrittämässä mainoksen sijoitusta ja klikkausmaksua. Hyvin optimoidulla sivulla, joka vastaa mainoksessa luvattuun sisältöön, voi olla merkittävä vaikutus laatupisteeseen.
 2. Parempi konversioaste: Kun käyttäjä klikkaa mainosta ja päätyy sivustollesi, laadukas ja optimoitu sisältö auttaa pitämään kävijän sivustolla ja ohjaamaan hänet kohti toivottua toimintaa, olipa kyse sitten ostosta, yhteydenotosta tai muusta konversiosta.
 3. Brändin uskottavuus: Hyvin kirjoitettu ja suunniteltu sisältö parantaa brändin uskottavuutta ja auttaa erottumaan kilpailijoista. Tämä voi lisätä klikkausprosenttia ja tehostaa maksetun mainonnan tuloksia.
 4. Mukautettu kohdennus: Kun sisältösi on rikasta ja monipuolista, voit hyödyntää sitä paremmin mainonnan kohdennuksessa. Esimerkiksi voit luoda yleisöjä sivustokäyttäytymisen perusteella ja kohdentaa mainoksiasi entistä tarkemmin.
 5. Parempi ROI: Lopulta kaikki tämä johtaa parempaan investoinnin tuottoon (ROI) maksetussa mainonnassa. Kun maksat vähemmän klikkausmaksuja, saat parempia sijoituksia ja korkeamman konversioasteen, jolloin mainonnan budjetti käytetään tehokkaammin.

Optimoidun sisällön merkitystä ei siis pidä aliarvioida, olipa kyse orgaanisesta näkyvyydestä tai maksetusta mainonnasta. Sisällön laatu ja optimointi ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan hakukonemarkkinoinnin tehokkuuteen ja tuloksiin.

Hakukonemarkkinointi (Search Engine Marketing)

Loppukiteytys hakukonemarkkinoinnista

Hakukonemarkkinointi on monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva ala, mutta sen perusperiaatteet pysyvät samoina. Olipa kyseessä orgaaninen hakukoneoptimointi tai maksettu mainonta, tavoitteena on aina tavoittaa oikea yleisö oikeaan aikaan ja tarjota heille arvoa.

Kun otat aikaa ymmärtääksesi asiakkaasi, heidän tarpeensa ja hakukäyttäytymisensä, ja yhdistät tämän tiedon tehokkaisiin strategioihin ja työkaluihin, hakukonemarkkinointi voi tarjota merkittävää arvoa yrityksellesi.

Muista kuitenkin, että hakukonemarkkinoinnin tulokset eivät ole yleensä välittömiä. Sitoudu, varaa aikaa ja resursseja jatkuvaan kehittämiseen. Panostaessasi hakukonemarkkinointiin voit nähdä pitkäaikaisia, kestäviä tuloksia ja saada merkittävän kilpailuedun markkinoilla.

Olitpa sitten aloittamassa hakukonemarkkinointia tai olet kokenut asiantuntija, on aina tilaa uuden oppimiselle ja parannuksille. Ota meihin rohkeasti yhteyttä ja verkostoidutaan!

‍

Sisällysluettelo

Asiakastarinat

Tutustu myös näihin asiakastarinoihin

Oppaat

Tutustu myös näihin oppaisiin

Ajankohtaista

Muut ajankohtaiset

Blogisisällöt

Tutustu myös näihin sisältöihin

No items found.

Haluatko onnistua markkinoinnissa?

Me autamme sinua onnistumaan ja kasvattamaan arvoasi verkossa.

Ota yhteys asiantuntijoihimme! 👇

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yhteyshenkilömme uusille asiakkaille:
Joonas

Yleiset tiedustelut ja asiakastuki oman yhteyshenkilön kautta tai help@yipi.fi.
‍
Vastaamme yhteydenottoosi pääsääntöisesti heti seuraavana työpäivänä.