Oppaat ja blogit

Sisältöstrategia suunnittelusta käytäntöön

Sisältöstrategia suunnittelusta käytäntöön

Sisällysluettelo

Olet varmaan kuullut termin sisältöstrategia aiemmin. Mutta mikä sisältöstrategia tarkalleen ottaen on?

Lyhyesti sanottuna sisältöstrategia on toimituksellinen suunnitelma, jossa hahmotellaan, miten aiot käyttää sisältöä liiketoimintasi tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Mutta usko pois, siihen liittyy paljon muutakin. Tässä blogikirjoituksessa annamme sinulle pikakurssin sisältöstrategiasta ja kerromme miksi sitä tarvitaan.

Käsittelemme kaikkea sisältöstrategian kehittämisen perusasioista yleisimpiin virheisiin, joita yritykset tekevät. Blogin luettuasi sinulla pitäisi olla hyvä käsitys siitä, mitä sisältöstrategia on ja miksi se on niin tärkeä asia markkinointisi kannalta.

Katso videolta tiiviste tästä blogista - Sisältöstrategia suunnittelusta käytäntöön - 6 vinkkiä:

Miksi yrityksesi tarvitsee sisältöstrategian?

Yrityksen omistajana saatat miettiä, miksi yrityksesi tarvitsee sisältöstrategian. Loppujen lopuksi tuotat jo sisältöä, joten mikä siinä on niin tärkeää?

Vastaus on yksinkertainen: Sisältöstrategia auttaa sinua luomaan parempaa ja kohdennetumpaa sisältöä, joka lopulta auttaa sinua saavuttamaan liiketoimintasi tavoitteet. Seuraavassa tarkastellaan lähemmin joitakin sisältöstrategian luomisen etuja:

Sisältöstrategia auttaa sinua saavuttamaan kohdeyleisösi

Yksi ensimmäisistä asioista, joita sisältöstrategia tekee, on auttaa sinua määrittelemään kohdeyleisösi. Tämä on tärkeää, koska se määrittää, millaista sisältöä luot ja missä julkaiset sitä.

Jos kohderyhmäsi on esimerkiksi nuoret aikuiset, haluat luoda heille sopivaa sisältöä sosiaalisessa mediassa ja julkaista sitä heidän käyttämillään alustoilla, kuten TikTokissa ja Instagramissa. Toisaalta, jos kohderyhmäsi on keski-ikäisiä aikuisia, sinun kannattaa luoda erityyppistä sisältöä ja julkaista sitä eri alustoilla, kuten LinkedInissä ja Facebookissa.

Pitää sisältösi fokusoituna

Kun tiedät, kuka kohdeyleisösi on, voit pitää sisältösi fokusoituneena aiheisiin, jotka ovat heille merkityksellisiä. Näin varmistat, että sisältösi on aina relevanttia ja kiinnostavaa yleisöllesi. Se auttaa myös estämään "sisällön hiipimisen", eli sen, että yritykset alkavat julkaista epäolennaista tai aiheen ulkopuolista sisältöä vain sen vuoksi, että ne julkaisevat jotain uutta.

Sisältöstrategian avulla et tee turhaa työtä ja tuottamasi sisältö pysyy tasalaatuisena. Sisältömarkkinoinnin tarkoitus on kuitenkin tietynlainen, joten sisältöjen tulee vastata tiettyä tyyliä ja siinä pysytään sisältöstrategian avulla.

Auttaa mittaamaan tuloksia

Kun sinulla on selkeä käsitys siitä, kuka kohdeyleisösi on ja millaista sisältöä he haluavat nähdä, voit alkaa mitata ponnistelujesi tuloksia. Tähän kuuluvat esimerkiksi verkkosivuston kävijämäärät, sosiaalisen median sitoutuminen ja liidien tuottaminen. Mittaamalla tuloksia voit hienosäätää sisältöstrategiaasi ajan mittaan, jotta voit varmistaa maksimaalisen tehokkuuden.

Ostajapersoonat kannattaa suunnitella, jotta saat sisältöstrategiasta vielä enemmän irti. Ostajapersoonat ovat tietynlaisia kuvitteellisia henkilöitä, jotka ostavat palveluitasi ja voit kohdentaa tuottamasi sisällön heille markkinoinnin osalta.

Säästää aikaa ja rahaa

Ehkä yksi sisältöstrategian suurimmista eduista on se, että se voi säästää aikaa ja rahaa pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu siitä, että sen avulla voit suunnitella etukäteen ja luoda tehokkuutta luomisprosessiin. Jos esimerkiksi tiedät, millaisia blogikirjoituksia tai videoita yleisösi haluaa nähdä kuuden kuukauden kuluttua, voit aloittaa sisällön luomisen nyt sen sijaan, että odottaisit viime hetkeen asti.

Sisältöstrategia kannattaa tehdä oikealla tavalla, jos sen halutaan auttaa sisältömarkkinoinnin osalta hyvin. Varsinkin sosiaalisessa mediassa pitää tuottaa juuri oikeanlaista ja kohdennettua sisältöä, jos halutaan saada tietyn tyyppiset ihmiset seuraamaan yrityksen toimintaa.

Kehitä sisältöstrategiaa suunnitelmallisesti ja kirjaa kaikki tulokset ylös

Sisältöstrategian kehittäminen alusta loppuun

Ennen kuin syvennymme sisältöstrategian kehittämisen yksityiskohtiin, käydään nopeasti läpi joitakin perusasioita. Hyvä paikka aloittaa sisältöstrategian tekeminen on käydä läpi seuraavat kuusi vaihetta:

  1. Mitkä ovat liiketoimintasi tavoitteet?
  2. Kuka on kohdeyleisösi?
  3. Minkälainen sisältö on heidän mieleensä?
  4. Milloin sisältö jaetaan?
  5. Kuinka jakelet sisältöäsi?
  6. Mitkä mittarit otetaan käyttöön, jotta halutut tavoitteet saavutetaan?

Käymällä nämä asiat läpi, saat hyvän pohjan sisältöstrategian kehittämiselle. Kun tiedät tavoitteesi ja kohderyhmäsi, voit alkaa miettiä, millainen sisältö auttaa sinua parhaiten saavuttamaan nämä tavoitteet ja luomaan yhteyden kohdeyleisöösi.

Nyt kun olemme käsitelleet perusasiat, tarkastellaan kutakin vaihetta tarkemmin:

1. Määrittele tai käy läpi liiketoimintasi tavoitteet

Kaikkien hyvien sisältöstrategioiden ensimmäinen vaihe on liiketoimintasi tavoitteiden määrittely tai niiden läpikäynti ennen sisältöihin perehtymistä. Mitä toivot saavuttavasi sisällölläsi? Haluatko lisätä brändin tunnettuutta, lisätä liikennettä verkkosivuillesi tai saada uusia yhteydenottoja? Kun tiedät, mitkä ovat tavoitteesi, voit alkaa laatia suunnitelmaa siitä, miten voit käyttää sisältöä niiden saavuttamiseksi

Sisältöstrategia voi muuttua yrityksen eri vaiheissa, mutta sisältöjen tyyliä ei kannata muuttaa lennosta. Mieti tarpeeksi pitkäjänteinen sisältöstrategia, jotta sitä ei tarvitsisi muuttaa kesken sisältömarkkinoinnin ja tuottaa uudenlaisia sisältöjä markkinointia tehdessä.

2. Tunnista kohdeyleisösi

Seuraava vaihe on tunnistaa kohdeyleisösi. Tämä voidaan jakaa kahteen osaan: ensinnäkin tunnistetaan, kuka on ihanteellinen asiakkaasi, ja toiseksi ymmärretään, minkälaista sisältöä he käyttävät verkossa. Kun ymmärrät nämä kaksi asiaa, sinulla on paljon paremmat edellytykset kehittää kohdennettua ja tehokasta sisältöä, joka vastaa heidän tarpeitaan.

Mitä kohdennetumpaa sisältömarkkinointi on, sitä tehokkaammaksi käytetyt resurssit muuttuvat. Jokainen asiakkaita hyödyttävä sisältö saa sinua lähemmäksi lopputuloksia. Kun asiakas kokee, että sisältömarkkinointi on tehty häntä varten, vastaa silloin sisällöntuotanto haluamiasi tavoitteita.

3. Valitse oikeanlainen sisältö

Nyt kun tiedät tavoitteesi ja kohderyhmäsi, on aika valita tarpeisiisi sopiva sisältötyyppi. On olemassa monia erilaisia sisältötyyppejä (blogeja, artikkeleita, infografiikoita, videoita jne.), joten on tärkeää valita huolellisesti sen perusteella, mikä toimii parhaiten erityisten tavoitteidesi saavuttamisessa ja yhteyden luomisessa kohdeyleisöösi.

Jos esimerkiksi haluat lisätä brändin tunnettuutta nuoren sukupolven keskuudessa, infografiikka voi olla parempi valinta kuin blogikirjoitus, koska nuoremmat sukupolvet jakavat muita väestöryhmiä todennäköisemmin visuaalista sisältöä verkossa. Mieti sisältöjen suunnittelun aikana miten sisältöjen jakaminen onnistuu asiakkaille, kun otetaan eri kanavat huomioon.

4. Kokoa kaikki yhteen ja tee toimituksellinen kalenteri

Kun olet vastannut näihin kolmeen kysymykseen - mitkä ovat liiketoimintasi tavoitteet, kuka on kohdeyleisösi ja minkälainen sisältö on heidän mieleensä - on aika koota kaikki palaset yhteen ja laatia suunnitelma siitä, miten aiot käyttää sisältöä tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteyden luomiseksi kyseiseen yleisöön.

Tämä edellyttää sisältömarkkinoinnin kalenterin luomista, jossa hahmotellaan, milloin ja missä aiot julkaista erityyppistä sisältöä, sekä sitä, kuka vastaa sisällön luomisesta. Kun kaikki nämä tiedot on määritetty etukäteen, voit varmistaa, että sisältöstrategia toteutetaan moitteettomasti ja että saavutat haluamasi tulokset.

5. Varmista sisällön tehokas jakelu ja mainosta sisältöäsi

Kun olet julkaissut sen, varmista, että ihmiset näkevät sen! Käytä sosiaalista mediaa, sähköpostimarkkinointia ja muita kanavia sanan levittämiseen. Optimoi hakukoneita varten. Hyvä SEO-strategia auttaa varmistamaan, että ihmiset löytävät sisältösi, kun he etsivät asiaankuuluvia avainsanoja.

Mutta varo: avainsanojen käyttäminen ei auta ilman oikeanlaista tekniikkaa, vaan voi jopa vahingoittaa sijoitustasi. Keskity sen sijaan luomaan laadukasta sisältöä, joka sisältää luonnollisesti relevantteja avainsanoja. Asiakkaan lukukokemusta ei kannata vahingoittaa tunkemalla pelkkiä avainsanoja tuottamaasi sisältöön.

6. Mittaa ja analysoi tuloksia. Katso, mikä toimii ja mikä ei. Säädä strategiaasi sen mukaisesti.

Sisältöstrategialla on tärkeä rooli autettaessa yrityksiä saavuttamaan halutut tulokset - olipa kyse sitten brändin tunnettuuden lisäämisestä tai yhteydenottojen lisäämisestä. Mieti kunnolla ja hahmottele, miten eri sisältötyyppejä (blogikirjoitukset, artikkelit, infografiikat jne.) voidaan parhaiten käyttää.

Jos aiot luoda tai parantaa omaasi, pidä nämä neljä yksinkertaista vaihetta mielessä: määrittele yrityksesi tavoitteet, tunnista kohderyhmäsi, valitse oikeanlainen sisältö ja kokoa kaikki yhteen yhtenäiseksi suunnitelmaksi. Tämä auttaa sinua menestymään.

Sisältöstrategia on reitti parempaan asiakaskokemukseen: hyödynnä suunnitelmallisuutta

Sisältöstrategia on reitti parempaan asiakaskokemukseen

Asiakkaasi polku markkinoinnin eri vaiheissa voi olla yllättävän pitkä. Jokainen yrityksen asiakas ei tule suoraan soittamaan tai koputtamaan oveasi, vaan matkalla voi olla monta eri vaihetta. Siksi sisältöjä luodessa yrityksen kannattaa panostaa sisältöstrategiaa tehdessä.

Asiakkaiden polku voi olla monimuotoinen: Asiakas näkee valomainoksen kadulla, seuraavaksi tulee vastaan somepostaus Instagramissa, jälkimarkkinointi Googlessa ja sen jälkeen asiakas päätyy verkkosivulle. Jos sisältöstrategiassa on jossain välivaiheessa epäjohdonmukaisuuksia, niin asiakas huomaa sen ja voit menettää kaupat sen takia.

Sisältöstrategiaa tehdään ensisijaisesti yrityksen tavoitteet mielessä, mutta ilman asiakkaita ei ole yrityksiä. Sen vuoksi asiakkaan asiat ovat aina tärkeimmät sisältöä luodessa.

Tarvitsetko apua sisältöstrategian luomisessa?

Me YIPI:llä erikoistumme tekemään SEO-optimoituja sisältöjä sisältöjen suunnittelusta toteutukseen ja julkaisuun saakka. Toteutamme kaiken johdonmukaisesti sinun tavoitteidesi mukaan ja hyödynnämme markkinoinnin analytiikkaa, jotta saat enemmän yhteydenottoja, myyntiä ja kustannustehokkaampaa strategista näkyvyyttä. Ota yhteyttä!

Asiakastarinat

Tutustu myös näihin asiakastarinoihin

Oppaat

Tutustu myös näihin oppaisiin

Ajankohtaista

Muut ajankohtaiset

Blogisisällöt

Tutustu myös näihin sisältöihin

No items found.