Kannattaako hakukoneoptimoinnin koulutus? - 6 vinkkiä SEO-koulutuksen ostajalle
Oppaat ja blogit

Kannattaako hakukoneoptimoinnin koulutus? - 6 vinkkiä SEO-koulutuksen ostajalle

SEO on monipuolinen kokonaisuus, joka muuttuu jatkuvasti teknologioiden ja hakukoneiden kehittyessä. Yksi haluaa tehdä hakukoneoptimointia itse ja kouluttautua, ja toinen taas ulkoistaa SEO-palvelun kokonaan ammattilaiselle.

Mutta, kannattaako SEO-koulutus ja itse tekeminen? Miten valitaan oikea hakukoneoptimoinnin koulutus? Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta - päätös kannattaa tehdä tavoitteidesi mukaan. Mikäli haluat ymmärtää perusasiat, lyhyt hakukoneoptimoinnin koulutus voi olla riittävä.

Mikäli haluat parantaa näkyvyydellesi kestävän perustan ja hakukoneoptimointi on markkinointistrategiasi kulmakivi, jatkuva opiskelu on välttämätöntä. Käymme tässä artikkelissa kuusi keskeistä näkökulmaa, jotta päätöksesi SEO-koulutuksen ostamisen kannalta helpottuu.

1. Kuinka tärkeää orgaaninen hakukonenäkyvyys on sinulle tai yrityksellesi juuri nyt?

Hakukoneoptimointi (SEO) on keskeinen tekijä nykyaikaisessa digitaalisessa markkinoinnissa. Orgaanisen hakukonenäkyvyyden merkitys korostuu erityisesti, kun tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa ilman suoria mainoskuluja.

Tärkeää on määritellä, kuinka suuri rooli orgaanisella näkyvyydellä on yrityksesi kokonaisstrategiassa. Jos yrityksesi riippuu suuresti verkkoliikenteestä, SEO:n rooli korostuu entisestään.

 • Liiketoiminnan vaikutukset: Orgaaninen n√§kyvyys voi suoraan vaikuttaa yrityksesi myyntiin ja br√§ndin tunnettuuteen. Korkeampi sijoitus hakutuloksissa tarkoittaa suurempaa n√§kyvyytt√§ potentiaalisille asiakkaille.
 • Lyhyen vs. pitk√§n aikav√§lin tavoitteet: Onko tavoitteenasi pikavoittoja vai rakennatko kest√§v√§√§ perustaa yrityksesi n√§kyvyydelle? SEO:n merkitys korostuu erityisesti pitk√§n aikav√§lin strategioissa.

Hakukoneiden kehityksen mukana pysyminen

Teknologian ja hakukoneiden jatkuva kehitys vaatii säännöllistä päivitystä SEO-taidoissa. On tärkeää pysyä ajan tasalla siitä, miten hakukoneet, kuten Google, arvioivat ja rankkaavat sivustoja. Tämä tieto auttaa suunnittelemaan tehokkaampia strategioita orgaanisen liikenteen houkuttelemiseksi.

 • Algoritmip√§ivitykset: Hakukoneiden algoritmit muuttuvat s√§√§nn√∂llisesti, ja n√§iden muutosten ymm√§rt√§minen on kriittist√§ SEO:n onnistumiselle.
 • Uusien trendien hy√∂dynt√§minen: Hakukoneoptimointi ei miss√§√§n nimess√§ ole pelkk√§√§ avainsanojen sy√∂tt√∂√§, vaan se koostuu monesta muustakin osa-alueesta. Esimerkiksi mobiiliyst√§v√§llisyys ja k√§ytt√§j√§kokemuksen parantaminen ovat nyky√§√§n keskeisi√§ tekij√∂it√§ hakukonerankingissa.
Google päivittyy jatkuvasti - pysytkö mukana?

2. Mitä aiotte ratkaista SEO:n avulla?

Ennen kuin ostat hakukoneoptimoinnin koulutusta tai mitä tahansa ulkoistettua SEO-palvelua, on tärkeää määritellä, mitä konkreettisia ongelmia tai haasteita haluat ratkaista SEO:n avulla ja miten koulutus tukee tavoitteitasi. Tämä auttaa kohdistamaan opiskelun ja varmistamaan, että saat siitä parhaan mahdollisen hyödyn.

Pohdi esimerkiksi verkkosivustosi sijoitusta tietyissä avainsanoissa: Haluatko parantaa yrityksesi sijoitusta tietyissä kriittisissä hakusanoissa? Tiedätkö mitä resursseja paremman position saavuttaminen vaatii?

SEO:lla voi olla monta monta lopputavoitteita, jotka yleensä linkittyvät myynnin kasvuun tai brändinäkyvyyden kehittämiseen eri asiahauilla. Tavoitteet voidaan jakaa hyvinkin tarkasti tuoteryhmittäin tai yksittäisen palvelun näkyvyyden osalta. Kuluttaja-asiakkaille myyvän verkkokauppiaan tavoitteet voivat vaatia hyvinkin erilaisia toimenpiteitä kuin B2B-markkinoilla olevan asiantuntijayrityksen.

Määrittele hakukoneoptimoinnin strateginen merkittävyys

Kun määrittelet hakukoneoptimoinnin roolia yrityksesi markkinoinnissa, voit paremmin suunnitella koulutuksen sisältöä ja tavoitteita. Hakukoneoptimointi ei ole vain tekninen prosessi; se on myös strateginen työkalu, joka voi vaikuttaa koko yrityksesi suuntaan. Oman ja kilpailijoiden hakukonenäkyvyyden analysointi voi nimittäin antaa hyvinkin paljon tietoa omasta markkinasta ja siitä, mitä muita toimenpiteitä yrityksesi kannattaa tehdä seuraavaksi ylipäätään.

Pohdi tässä kohtaa strategisen kilpailuedun rakentamista. Miten hakukoneoptimointi voi auttaa erottumaan kilpailijoista ja tavoittamaan kohderyhmäsi tehokkaammin? Tiedätkö kaikki nykyiset suorat ja epäsuorat kilpailijat ja miten heidän näkyvyytensä rakentuu eri avainsanoilla? Näiden apukysymysten avulla voit päästä jäljille siitä, miten pääset potentiaalisten asiakkaiden keskuuteen kustannustehokkaasti.

Esimerkki strategisesta näkyvyydestä - case ViherGourmet

ViherGourmet aloittaa analysoimalla suorat ja ep√§suorat kilpailijansa. He huomaavat, ett√§ monet kilpailijat keskittyv√§t yleisiin avainsanoihin kuten "luomuruoka" tai "ekologinen ruoka" joilla on todella korkea klikkihinta, 2‚ā¨ per klikkaus Googlen hakusanamainoksissa. Kuitenkin, syv√§llisemm√§ss√§ tutkimuksessa he l√∂yt√§v√§t aukkoja markkinoilla, kuten alhaisemman kilpailun avainsanat "gluteeniton luomuleip√§" tai "orgaaniset vegaaniset v√§lipalat" joilla ei .

ViherGourmet päättää luoda kohdennetun sisältöstrategian, joka keskittyy näihin vähemmän kilpailtuihin, mutta kohdennettuihin avainsanoihin joita asiakkaat hakevat ostopäätöstä tehdessään. He tuottavat laadukasta ja informatiivista sisältöä, kuten reseptejä, tuotearvosteluja ja ravitsemusvinkkejä, jotka liittyvät näihin erityisiin avainsanoihin.

Tämän kohdennetun lähestymistavan ansiosta ViherGourmet erottuu kilpailijoistaan, tavoittaa tehokkaammin kohderyhmänsä ja saavuttaa korkeamman näkyvyyden hakukoneissa kustannustehokkaammin.

Heidän uniikki sisältönsä ja erikoistunut lähestymistapansa auttavat heitä houkuttelemaan kohdennettuja asiakkaita, jotka etsivät juuri heidän tarjoamiaan tuotteita. Enää yritys ei kilpaile suoraan suurimpien kilpailijoiden kanssa ja säästää Google-mainonnan eurot tehokkaampaan käyttöön.

3. Mikä on nykyinen taitotasosi - haluatko oppia hakukoneoptimoinnin perusteet vai kartuttaa syvällisempää osaamista?

Ennen koulutuksen valintaa on tärkeää arvioida rehellisesti omaa SEO-taitotasoa. Tämä auttaa valitsemaan koulutuksen, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja tavoitteitasi.

 • Perustason hakukoneoptimointi: Jos olet aloittelija, peruskurssi, joka k√§sittelee SEO:n perusteita, kuten avainsanojen tutkimusta ja sis√§ll√∂n optimointia, voi olla paras l√§ht√∂kohta.
 • Syv√§llinen osaaminen: Jos sinulla on jo perustietoa, mutta haluat syvent√§√§ ymm√§rryst√§si monimutkaisemmista SEO-strategioista, edistyneempi koulutus voi olla hy√∂dyllinen.

Koulutuksen mukauttaminen osaamistasoon

Koulutuksen valinnassa on tärkeää miettiä, miten se sopii nykyiseen osaamistasoosi ja kuinka se voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

 • K√§yt√§nn√∂nl√§heiset harjoitukset: Etsi koulutuksia, jotka tarjoavat k√§yt√§nn√∂nl√§heisi√§ harjoituksia ja esimerkkej√§, jotta voit soveltaa oppimaasi suoraan omiin projekteihisi.
 • Jatkuvan oppimisen mahdollisuudet: hakukoneoptimointi on jatkuvasti muuttuva ala, joten etsi mahdollisuuksia pysy√§ ajan tasalla uusimmista trendeist√§ ja parhaista k√§yt√§nn√∂ist√§.
Koulutukset kannattaa räätälöidä henkilöiden osaamistason ja roolin mukaan

4. Kuka kouluttautuu? Yrityksen tavoitteet vs. henkilöiden omat tavoitteet

Kun suunnittelet hakukoneoptimoinnin koulutusta, on tärkeää miettiä, kenen tarpeisiin koulutus vastaa. Tukeeko yrityksen markkinoinnin kehittämistä vai onko siitä hyötyä yksittäisten työntekijöiden osaamisen kehittäisessä? Nämä ei tietenkään ole toisiaan poissulkevia, mutta asiaa kannattaa pohtia.

Tunnista yrityksen ja sen osaajien tavoitteet. Määrittele, mitä yrityksesi haluaa saavuttaa SEO:n avulla. Onko tavoitteena parantaa kokonaisnäkyvyyttä, kasvattaa myyntiä vai parantaa brändin asemaa?Myös työntekijät saattavat etsiä koulutusta urakehityksen tai henkilökohtaisten taitojen parantamiseksi. Miten nämä tavoitteet voivat tukea yrityksen laajempia päämääriä?

Koulutuksen räätälöinti eri osaajille

SEO-koulutuksen ei tarvitse olla 'kaikille sopiva'. Sen sijaan se voi olla räätälöity vastaamaan erilaisten osallistujien tarpeita.

Huomioi erilaiset oppimispolut. Tarjoa erilaisia oppimispolkuja riippuen siitä, haluaako henkilö keskittyä tekniseen hakukoneoptimointiin, sisältöstrategiaan tai linkkien rakentamiseen. Tämä antaa oppijalle paljon enemmän, kuin pelkkä hakukoneoptimoinnin perusteet -aiheinen koulutuskokonaisuus. Varsinkin, jos yrityksessäsi on jo markkinoinnin ammattilaisia ja SEO-osaajia.

SEO-koulutusta voidaan antaa ihmisten roolituksen mukaan ja näin voit jakaa SEO-osaamista talon sisällä eri henkilöille. Näin osaaminen ei kasaannu vain yhden ihmisen harteille, vaan jakaantuu selkeästi eri ihmisten vastuaalueiden mukaan. Tämä antaa myös kouluttautujalle relevanttia tietoa aiheesta hänen oman työnsä kannalta. Seuraavassa muutama esimerkki hakukoneoptimoinnin koulutuksista eri rooleille:

Markkinointijohtajan SEO-strategiakoulutus

 • Koulutuksen painopiste: Ymm√§rrys SEO:n strategisesta merkityksest√§ yrityksen kokonaisvaltaisessa markkinointistrategiassa.
 • Tavoitteet: Oppia, miten SEO integroituu muihin markkinointikanaviin ja edist√§√§ yrityksen pitk√§n aikav√§lin tavoitteita.
 • Esimerkki: Koulutus, joka keskittyy SEO:n rooliin br√§ndin rakentamisessa, liiketoiminnan kasvussa ja digitaalisen l√§sn√§olon laajentamisessa.

Sisällöntuottaja: onnistuneen SEO-sisällön luominen

 • Koulutuksen painopiste: Avainsanojen tutkimus, hakukoneyst√§v√§llisen sis√§ll√∂n kirjoittaminen ja sis√§ll√∂n optimointi SEO-tarkoituksiin.
 • Tavoitteet: Opetella luomaan sis√§lt√∂√§, joka houkuttelee sek√§ k√§ytt√§ji√§ ett√§ hakukoneita.
 • Esimerkki: Workshopit ja koulutussessiot, jotka keskittyv√§t tehokkaaseen avainsanojen k√§ytt√∂√∂n, sis√§ll√∂n rakenteeseen ja sis√§ll√∂n optimointiin hakukoneita varten.

Tiedätkö miten sisällöntuotanto vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen? Lue artikkeli!

Verkkosivuston kehittäjä hyötyy teknisestä SEO-osaamisesta

 • Koulutuksen painopiste: Sivuston tekniset tekij√§t, kuten nopeus, mobiiliyst√§v√§llisyys, ja indeksoitavuus.
 • Tavoitteet: Oppia, miten tekniset tekij√§t vaikuttavat hakukonen√§kyvyyteen ja k√§ytt√§j√§kokemukseen.
 • Esimerkki: Teknisen hakukoneoptimoinnin perusteet, mukaan lukien sivuston nopeuden optimointi, responsiivinen suunnittelu ja sivuston rakenteen parantaminen.

Myynti- ja asiakaspalvelutiimi: SEO:n vaikutus asiakaskokemukseen

 • Koulutuksen painopiste: hakukoneoptimoinnin rooli asiakkaiden hankinnassa ja asiakaskokemuksen parantamisessa.
 • Tavoitteet: Ymm√§rt√§√§, miten SEO voi auttaa houkuttelemaan ja pit√§m√§√§n asiakkaita.
 • Esimerkki: Koulutus, joka keskittyy siihen, miten SEO auttaa parantamaan sivuston l√∂ydett√§vyytt√§ ja tarjoamaan arvokasta tietoa potentiaalisille asiakkaille.

Sosiaalisen median manageri: SEO ja sosiaalinen media

 • Koulutuksen painopiste: Ymm√§rt√§√§, miten sosiaalisen median strategiat voivat tukea ja tehostaa SEO-toimenpiteit√§.
 • Tavoitteet: Oppia hy√∂dynt√§m√§√§n sosiaalista mediaa parantamaan sivuston n√§kyvyytt√§ hakukoneissa.
 • Esimerkki: Koulutus, joka k√§sittelee, miten sosiaalisen median sis√§lt√∂ ja linkit voivat vaikuttaa positiivisesti sivuston SEO-arvoon.

Näiden roolikohtaisten koulutusten avulla voit varmistaa, että SEO-osaaminen leviää laajasti organisaatiossasi, mikä parantaa SEO-strategioiden tehokkuutta ja vähentää riippuvuutta yksittäisistä henkilöistä.

5. Onko teillä aikaa tehdä hakukoneoptimointia itse ja millä resursseilla sitä tuetaan?

Kun pohdit hakukoneoptimoinnin toteuttamista omassa yrityksessäsi, yksi keskeinen kysymys on aika. Hakukoneoptimointi ei ole nopean tuloksen strategia; se vaatii jatkuvaa huomiota ja pitkäjänteistä työtä tavoitteiden saavuttamiseksi. Koulutuksen avulla voit kehittää osaamista talon sisällä, mutta on tärkeää arvioida, onko organisaatiossasi todella resursseja ja aikaa omistautua sille kunnolla vai kannattaako hakukoneoptimointi ulkoistaa kokonaan.

Yrityksen koko ja resurssit vaikuttavat merkittävästi siihen, miten SEO:n hoitaminen itse on mahdollista. Pienemmissä yrityksissä voi olla haastavampaa löytää aikaa ja henkilöresursseja, kun taas suuremmilla yrityksillä voi olla enemmän mahdollisuuksia omistaa tiimejä tai henkilöitä SEO-tehtäviin ja ulkoistaa vain osa tehtävistä.

Lisäksi resurssien ja ajan lisäksi on tärkeää huomioida myös taloudelliset resurssit. Vaikka SEO on pitkän aikavälin investointi ja todennäköisesti madaltaa markkinoinnin kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä, se vaatii alkuinvestointeja koulutukseen tai vähintäänkin itseopiskeluun, työkaluihin ja mahdollisesti ulkopuoliseen asiantuntemukseen. Tämä voi olla merkittävä tekijä varsinkin pienemmissä yrityksissä, joilla budjetti on rajallisempi.

Kiinnostaako hakukoneoptimoinnin hinta? Lue toinen artikkelimme aiheesta.

Hakukoneoptimointiin kouluttautuminen voi antaa lisää myös ulkoisen hakukoneoptimoinnin ostajalle

6. Toimivatko koulutus ja ulkoistettu hakukoneoptimointi yhdessä?

Hakukoneoptimoinnin koulutuksen ja ulkoistetun SEO-palvelun yhdistäminen voi olla erinomainen asia tavoitteiden saavuttamisessa. Koulutus antaa yrityksen henkilöstölle perustiedot ja ymmärryksen hakukoneoptimoinnista, mikä auttaa heitä kommunikoimaan tehokkaammin ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Kun yrityksen tiimi ymmärtää sisäisesti vähintäänkin hakukoneoptimoinnin perusteet, he voivat paremmin arvioida ulkoistetun palveluntarjoajan työtä ja tehdä tietoisempia päätöksiä SEO-strategiasta.

Koulutus auttaa myös yrityksen henkilöstöä ymmärtämään, mitä realistisesti voi odottaa SEO-toimenpiteiltä. Tämä ymmärrys on avainasemassa, kun keskustellaan tavoitteista ja odotuksista ulkoistetun palveluntarjoajan kanssa. Lisäksi, kun yrityksen oma henkilöstö osaa edes hakukoneoptimoinnin perusteet, he voivat paremmin valvoa ja ohjata ulkopuolisen palveluntarjoajan toimintaa, varmistaa, että SEO tukee yrityksen yleisiä tavoitteita ja noudattaa sen arvoja.

Toisaalta, ulkoistetun SEO-palvelun hyödyntäminen voi tuoda yritykseen syvällistä asiantuntemusta ja pääsyn edistyneisiin työkaluihin ja tekniikoihin, jotka eivät välttämättä ole saatavilla yrityksen sisällä. Tämä yhdistelmä voi olla erityisen tehokas, kun ulkoistettu kumppani työskentelee yhdessä yrityksen sisäisen tiimin kanssa, jakaa tietoa ja strategioita, ja auttaa kehittämään yrityksen sisäistä osaamista.

‚Äć

Sisällysluettelo

Asiakastarinat

Tutustu myös näihin asiakastarinoihin

Oppaat

Tutustu myös näihin oppaisiin

Ajankohtaista

Muut ajankohtaiset

Blogisisällöt

Tutustu myös näihin sisältöihin

No items found.

Haluatko onnistua markkinoinnissa?

Me autamme sinua onnistumaan ja kasvattamaan arvoasi verkossa.

Ota yhteys asiantuntijoihimme! ūüĎá

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yhteyshenkilömme uusille asiakkaille:
Joonas

Yleiset tiedustelut ja asiakastuki oman yhteyshenkilön kautta tai help@yipi.fi.
‚Äć
Vastaamme yhteydenottoosi pääsääntöisesti heti seuraavana työpäivänä.