Hakukoneoptimointi eli SEO: suuri opas hyvään näkyvyyteen
Oppaat ja blogit

Hakukoneoptimointi eli SEO: suuri opas hyvään näkyvyyteen

Hakukoneoptimointi eli SEO auttaa asiakkaitasi löytämään sisältösi paremmin verkosta. SEO on tärkeää monestakin eri syystä ja usein se on yrityksen yksi tärkeimmistä markkinointikeinoista, kun pohditaan kestäviä ja strategisesti merkittäviä vaihtoehtoja markkinointiin.

Pohditko mitä on hakukoneoptimointi, kuinka se suunnitellaan tai viedään käytäntöön? Tämä hakukoneoptimoinnin opas vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Opit muun muassa perusasiat hakukoneoptimointiin ja tekniikoita, joita voit hyödyntää sivustosi hakukonelöydettävyyden parantamisessa.

Hakukoneoptimointi auttaa verkkosivustoasi löytymään paremmin

Hakukoneoptimoinnin tärkeys verkkosivujen kehittämisessä

Hakukoneoptimointi, yleisesti tunnettu nimellä SEO (eng. Search Engine Optimization), on elintärkeä osa nykyaikaisia verkkosivuja. Sen merkitys verkkosivujen kehittämisessä on huomattava, sillä SEO:n avulla voidaan merkittävästi parantaa sivuston näkyvyyttä hakukonetuloksissa. Tämä puolestaan johtaa suurempaan näkyvyyteen, lisääntyneeseen liikenteeseen ja parempaan käyttäjäkokemukseen.

Miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää? Pohditaanpa tätä asiakkaiden käyttäytymisen kautta. Lähtökohtaisesti asiakas etsii internetistä tietoa erilaisten hakukoneiden kautta, ellei ole kuluttamassa aikaa somessa, erinäisillä keskustelupalstoilla tai videopalveluissa. Yksi hakukoneoptimoinnin keskeisimmistä tavoitteista on lisätä verkkosivujen näkyvyyttä hakukoneissa.

Lisäkysymys - mistä sinä saat uusia asiakkaita verkossa? Tähän on yleisesti ottaen kolme tapaa: maksettu mainonta, ansaittu mainonta ja orgaaninen näkyvyys. Yleensä tässä kokonaisuudessa, suuri osa verkkosivustosi liikenteestä tulee Googlen kautta.

Toki voit käyttää some-mainontaan vaikka 100 euroa päivässä eli 3000 euroa kuukaudessa, mutta miten varmistat, että saat käyttämäsi 3000 eurolle oikeaa tuottoa? Ilman tuottavaa myyntiä tämä on hyvin iso kustannus mille tahansa yritykselle. Ja usein todetaankin, että maksetun mainonnan kautta tullut liikenne ei ole yhtä laadukasta kuin orgaanisesta lähteestä tullut liikenne.

Tämä fakta silmällä pitäen kannattaa hakukoneoptimointiin kannattaa käyttää aikaa ja panostaa siihen, miten sivustosi löytyy hakukoneesta. Hakukoneoptimointi on suhteellisen kustannustehokas tapa lisätä näkyvyyttä ja se kannattaa varsinkin silloin, kun haluat madaltaa suoria asiakashankinnan kustannuksia.

Miten verkkosivut kehitetään? Lue oppaamme Kotisivut yritykselle - kattava opas verkkokehitykseen!

Hakukoneoptimointi parantaa näkyvyyttä ja lisää liikennettä

Sivustot jotka näkyvät korkeammalla hakutuloksissa, houkuttelevat enemmän kävijöitä. Tämä on erityisen tärkeää, koska suurin osa ihmisistä ei yleensä katso hakutulosten ensimmäistä sivua pidemmälle. Korkeampi sijoitus hakutuloksissa tarkoittaa siis suurempaa mahdollisuutta tavoittaa potentiaaliset asiakkaat ja kävijät.

Myös tutkimustulokset korostavat hakutulosten sijoituksen merkitystä: ensimmäinen hakutulos kerää yli 40 % kaikista klikkauksista. Mitä alemmas tuloksissa mennään, sitä pienemmäksi klikkausprosentti muuttuu; toinen tulos saa noin 10 % klikkauksista. Näin ollen korkeampi sijoitus hakutuloksissa lisää merkittävästi mahdollisuuksiasi houkutella asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan palveluitasi tai tuotteitasi.

Kun asiakkaasi tekee Google-haun ja löytää sivustosi tuote- tai palvelusivun ja se vastaa asiakkaan hakemaan ongelmaan, olet antanut asiakkaallesi apua. Mikäli kyseessä on ns. kaupallinen hakuintentio, eli hän on ostamassa jotakin tuotetta tai palvelua, pääset parhaimmillaan heti mukaan asiakkaan ostopolulle. Ja vaikka hän ei nyt ostaisikaan, olette päässeet tutustumaan ensimmäistä kertaa.

Sivustot, jotka pääsevät korkealle hakukoneiden tuloksissa, nähdään usein luotettavampina ja uskottavampina kilpailijoihin nähden. Tämä on erityisen tärkeää liiketoiminnalle, sillä uskottavuus on avain asiakkaan luottamuksen saavuttamiseen. Hyvin optimoidut sivustot voivat siis auttaa rakentamaan ja ylläpitämään brändin mainetta.

Hakukoneoptimointi parantaa näkyvyyttä hakukoneissa.

SEO ottaa kantaa myös käyttäjäkokemukseen

Hyvä hakukoneoptimointi ei keskity vain hakukoneisiin; vaan se ottaa vahvasti kantaa myös sivuston sisäisiin asioihin ja käyttäjäkokemukseen. Optimoimalla sivuston sisällön, rakenteen ja suorituskyvyn, sivustosta tulee käyttäjäystävällisempi.

Hyvä verkkosivujen käyttäjäkokemus tarkoittaa nopeampia latausaikoja, selkeämpää navigointia ja laadukasta sisältöä, jotka kaikki yhdessä tekevät käyttäjän kokemuksesta miellyttävämmän. Kun sivusto toimii kokonaisuutena hyvin, ihmiset viettävät sivustollasi enemmän aikaa ja saat enemmän konversioita, eli kauppaa.

Hakukoneoptimointi on pitkäaikainen markkinointistrategia

Toisin kuin monet muut markkinointitoimenpiteet, hakukoneoptimointi on pitkäaikainen strategia. Sen vaikutukset eivät ole välittömiä, mutta kun SEO-strategia on kunnolla toteutettu, sen hyödyt ovat pitkäkestoisia.

Hyvä SEO-strategia voi auttaa palveluntuottajia saamaan merkittävästi enemmän edullisempia liidejä tai verkkokauppiaita tekemään lisää myyntiä verkossa ilman, että pitäisi tehä jatkuvia uusia markkinointipanostuksia tai kampanjoita. Tämä tekee SEO:sta erinomaisen investoinnin erilaisille yrityksille, jotka haluavat vahvistaa läsnäoloaan verkossa pitkällä aikavälillä.

Hakukoneoptimointi on pintapuolisesti katsottuna melko yksinkertainen konsepti ja pienilläkin muokkauksilla voidaan saada jotakin hyvää aikaan. Siihen uppoutuessasi huomaat kuitenkin sen koskettavan hyvin montaa asiaa ja sillä pystytään saamaan aikaan hyvinkin paljon.

Lue myös toinen artikkelimme miten myyt enemmän SEO:n avulla.

Hakukoneoptimointi on pitkäaikainen markkinointistrategia

Hakukoneoptimoinnin osa-alueet ja niiden ymmärtäminen

Hakukoneoptimointi (SEO) on moniulotteinen prosessi, joka vaikuttaa merkittävästi verkkosivuston näkyvyyteen hakukoneissa.

SEO jakautuu useisiin osa-alueisiin, joilla kaikilla on oma ainutlaatuinen roolinsa sivuston menestyksessä. Jokainen näistä osa-alueista vaatii erityistä huomiota ja asiantuntemusta, jotta voit maksimoida sivustosi potentiaalin ja tavoittaa kohderyhmäsi tehokkaammin. Hakukoneoptimointi jaetaan kahteen pääkategoriaan jotka ovat, sisäinen ja ulkoinen hakukoneoptimointi.

Pähkinänkuoressa hakukoneoptimoinnin avulla pyritään siis vaikuttamaan sekä sivuston sisällä oleviin asioihin jotta Google ymmärtää sitä paremmin, sekä tuomaan sivustolle luotettavuutta sen ulkopuolelta.

Sisäinen hakukoneoptimointi - rakenna vahva perusta

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on kuin rakennuksen perustan vahvistamista. Se käsittää kaikki ne toimenpiteet, jotka ovat suoraan hallinnassasi: sivustorakenteen, teknisen optimoinnin, sisällön laadun ja määrän, avainsanat, otsikot, metakuvaukset ja paljon muuta. Tämä perusta määrittää, kuinka hyvin sivustosi menestyy orgaanisissa hakutuloksissa ja kuinka paljon luonnollista liikennettä se houkuttelee.

Yllättävän monella yrityksellä tämä perusta ei ole kunnossa, mikä tarjoaa sinulle tilaisuuden erottua kilpailijoista. Sisäisellä optimoinnilla voit suunnitella, miten ihmiset löytävät sivustosi ja ohjata heitä tehokkaasti kohti ostopäätöstä.

Tekninen hakukoneoptimointi - vauhdikas ja saumaton kokemus

Tekninen SEO keskittyy sivustosi toiminnallisuuteen ja käytettävyyteen. Tavoitteena on luoda nopeasti latautuva ja helposti navigoitava sivusto, jota hakukoneet, esimerkiksi Google, suosivat. Google käyttää indeksointirobotteja, jotka käyvät läpi sivustosi ja arvioivat sen rakennetta. Selkeä ja looginen rakenne auttaa näitä robotteja ymmärtämään sivustosi sisällön, mikä parantaa sen sijoitusta hakutuloksissa.

Nykyään monet verkkosivustojen rakennusalustat, kuten Webflow, tarjoavat automaattista tukea tekniselle SEO:lle. Kuitenkaan automaatio ei korvaa asiantuntijan silmää - tietyt seikat, kuten suurikokoiset kuvat tai turhan raskas koodi, voivat hidastaa sivustosi ja heikentää sen sijoituksia. Lisäksi mobiilioptimointi on välttämätöntä, sillä suuri osa käyttäjistä selaa verkkoa mobiililaitteilla, ja hakukoneet arvostavat mobiiliystävällisiä sivustoja.

Mietityttääkö Wordpress-hakukoneoptimointi? Meillä on artikkeli myös siihen.

Verkkosivurakenne - selkeä ja ymmärretävä URL-rakenne

URL-rakenteen optimointi on tärkeä osa teknistä SEO:ta. Hyvin suunnitellut, selkeät ja kuvailevat URL-osoitteet auttavat sekä käyttäjiä että hakukoneita ymmärtämään, mistä sivustosi sivuilla on kyse. Lyhyet, avainsanoja sisältävät URL-osoitteet ovat tehokkaampia ja käyttäjäystävällisempiä. Vältä monimutkaisia tai pitkiä URL-osoitteita, jotka sisältävät tarpeettomia parametreja tai numeroita.

Sisäiset linkit - verkostoituva sisältö

Sisäiset linkit ovat keskeinen tekijä sivuston sisäisessä SEO:ssa. Ne auttavat ohjaamaan kävijöitä sivustollasi, jakamaan sivun auktoriteettia eri sivujen välillä ja auttavat hakukoneita indeksoimaan sivustosi tehokkaammin. Hyvin suunnitellut sisäiset linkit, jotka ohjaavat käyttäjät relevantille sisällölle, parantavat käyttäjäkokemusta ja voivat vähentää poistumisprosenttia.

Sivuston sisältö - laadukas sisältö tuo vierailijoita

Sivuston sisältö on SEO:n sydän. Laadukas, informatiivinen ja kohdennettu sisältö ei ainoastaan houkuttele lukijoita, vaan se on myös avainasemassa hakukoneiden sijoituksissa.

Sisällön tulisi vastata käyttäjien hakukysymyksiin, tarjota arvokasta tietoa ja olla optimoitu avainsanoilla, jotka vastaavat kohdeyleisösi tarpeita ja hakutottumuksia. Tämä ei tarkoita pelkästään tekstiä, vaan myös kuvia, videoita ja muita multimedian muotoja, jotka tekevät sivustostasi monipuolisemman ja käyttäjäystävällisemmän.

Lue artikkelimme miten sisällöntuotanto vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen.

Hakukoneoptimointi nojaa vahvasti sisältöön

Sivujen sisäiset rakenteet - selkeästi jaoteltu sisältö

Otsikoiden (H1, H2, H3 jne.) käyttäminen sisällön organisoinnissa ei ole vain hyvä käytäntö luettavuuden kannalta, vaan se on myös tärkeää hakukoneiden kannalta. Otsikot tarjoavat rakenteen sisällöllesi ja auttavat hakukoneita ymmärtämään sisällön hierarkian ja keskeiset aiheet. Varmista, että käytät otsikoita strategisesti korostaaksesi avainsanoja ja luodaksesi selkeän sisältörakenteen.

Alt-tekstien käyttö - kuvaa multimediaa hyvin

Kuvien alt-tekstit ovat tärkeitä sekä käyttäjille että hakukoneille. Ne tarjoavat tekstikuvauksen kuvien sisällöstä, mikä on hyödyllistä näkövammaisille käyttäjille ja tilanteissa, joissa kuvia ei voida ladata. Hakukoneet käyttävät alt-tekstejä ymmärtääkseen kuvien sisällön, mikä voi parantaa sivustosi sijoitusta kuvahaussa.

Metatiedot parantavat näkyvyyttä ja klikkausprosenttia

Metateksti, kuten sivun otsikko ja metakuvaus, ovat ensimmäisiä asioita, joita käyttäjät näkevät hakutuloksissa. Nämä pienet tekstinpalaset ovat ratkaisevia käyttäjän päätökselle klikata sivustollesi vai ei. Hyvin kirjoitetut ja kohdennetut metatiedot parantavat sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa ja houkuttelevat enemmän kävijöitä. Ne ovat myös loistava tilaisuus sisällyttää avainsanoja ja tehdä vaikutus potentiaalisiin asiakkaisiin jo ennen kuin he edes saapuvat sivullesi.

Mobiiliystävällinen sivusto ja responsiivisuus

Responsiivinen suunnittelu varmistaa, että sivustosi toimii tehokkaasti kaikilla laitteilla, erityisesti mobiililaitteilla. Google painottaa mobiiliystävällisiä sivustoja hakutuloksissaan, mikä tekee responsiivisesta suunnittelusta kriittisen osan sisäistä SEO:ta. Varmista, että sivustosi tarjoaa erinomaisen käyttäjäkokemuksen niin tietokoneilla, tableteilla kuin älypuhelimillakin.

Nämä elementit muodostavat yhdessä kattavan sisäisen SEO-strategian, joka auttaa parantamaan sivustosi näkyvyyttä ja suorituskykyä hakukoneissa.

Hakukoneoptimoitu verkkosivusto tarvitsee yhä enemmän responsiivisuutta Googlen sääntöjen vuoksi

Ulkoinen hakukoneoptimointi

Ulkoinen hakukoneoptimointi (SEO) käsittää toimenpiteitä, jotka tapahtuvat sivustosi ulkopuolella ja vaikuttavat sen hakukonenäkyvyyteen. Toisin kuin sisäinen SEO, joka keskittyy sivuston sisältöön ja tekniseen rakenteeseen, ulkoinen SEO hyödyntää kolmansien osapuolien sivustoja ja resursseja parantamaan oman sivustosi auktoriteettia ja näkyvyyttä hakukoneissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun muut sivut "suosittelevat" linkityksillä sinun sivustoasi, lisää tämä luotettavuuttasi myös Googlen silmissä ja parantaa sijoitustasi hakukoneessa. Google näkyvyyden parantaminen on tärkeä osa kustannustehokasta markkinointia, kun haluat, että ostajat löytävät palvelusi verkosta.

Backlinkit, ulkoiset linkit ja niiden merkitys

Backlinkit on keskeinen tekijä SEO:ssa ja Google arvostaa verkkosivuja, joilla on paljon linkkejä luotettavista ja relevanteista lähteistä. Kun muut verkkosivut linkittävät sivustollesi, ne ikään kuin suosittelevat sitä muille, mikä lisää sivustosi uskottavuutta. Tämä voi parantaa sivustosi sijoitusta hakutuloksissa. Ulkoisia linkkejä voi tulla monenlaisista lähteistä, kuten blogeista, uutissivustoista tai jopa sosiaalisen median alustoista.

Haluatko kuulla lisää backlinkeista? Lue artikkelimme miten niitä rakennetaan.

Domain ja domainin auktoriteetti

Domainin eli verkkotunnuksen auktoriteetti viittaa siihen, kuinka luotettavana ja arvostettuna hakukoneet pitävät sivustoasi. Auktoriteetin kehittäminen vaatii laadukkaiden ja relevanttien ulkoisten linkkien saamista. Mitä korkeampi domainin auktoriteetti, sitä suurempi on mahdollisuus sijoittua korkealle hakutuloksissa. Domainiin vaikuttaa myös domainin ikä.

Hyödynnä verkostoa ja sosiaalista mediaa

Vaikka sosiaalisen median linkit ovat usein "nofollow"-linkkejä, ne voivat silti olla hyödyllisiä näkyvyyden ja bränditietoisuuden kannalta. Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa voi houkutella kävijöitä sivustollesi ja lisätä sivustosi mainetta ja tunnettavuutta.

Kun ihmiset jakavat sivustojasi linkkien muodossa, hakevat yrityksesi nimellä hakukoneista tai muuten vaan vierailevat sivustoillasi, tähän et voi vaikuttaa sivujesi kautta.

Hyödynnä yhteistyökumppaneita ja muita verkkosivustoja

Tehokas tapa rakentaa ulkoista SEO:ta on yhteistyö muiden verkkosivustojen, kuten alan bloggaajien tai uutissivustojen kanssa. Esimerkiksi kaupallinen yhteistyö tunnettujen medioiden kanssa voi olla erinomainen tapa hankkia laadukkaita linkkejä ja rakentaa sivustosi auktoriteettia.

Toki sosiaalinen media ei anna suoraa linkkiä sivustolle, koska linkki on katkaistu, mutta se lisää jonkin verran sivuston luotettavuutta myös Googlen silmissä. Erinomainen tapa luotettavien linkkien saamiseen ovat muut verkkosivustot, kuten uutissivut tai oman alasi bloggaajat. Olet varmaankin joskus nähnyt kaupallisen yhteistyön Iltalehdessä tai Kauppalehdessä? Tällainen näkyvyys auttaa myös sivustosi luotettavuuden rakentamisessa.

PR ja mediajulkisuus sopii hakukoneoptimoijalle, jolla on budjettia

Oletko joskus julkaissut tiedotteita medialle julkaistavaksi? Positiivinen julkisuus ja maininnat lehdistössä ja muissa media-alustoissa voivat lisätä sivustosi auktoriteettia ja tuoda sille laadukkaita linkkejä. Myös erilaisiin tapahtumiin ja webinaareihin osallistuminen voi auttaa rakentamaan brändiäsi ja hankkimaan suositteluja ja linkkejä.

Paikallinen SEO ja Google My Business -listaukset

Paikallinen hakukoneoptimointi, kuten Google My Business -listauksen ylläpitäminen, on erityisen tärkeää paikallisesti toimiville yrityksille, kuten ravintoloille. Listauksesi laatu, asiakkaiden arviot ja paikallinen näkyvyys voivat parantaa sivustosi sijoituksia paikallisissa hakutuloksissa.

Asiakkaiden arvioinnit ja kokemukset yrityksestäsi, jotka julkaistaan eri alustoilla, voivat vaikuttaa sivustosi maineeseen ja luotettavuuteen. Hyvät arvostelut ja positiivinen palaute voivat parantaa sivustosi uskottavuutta.

Verkko-osoitteen listaaminen hakemistoihin

Yrityksesi osoitteen listaaminen erilaisiin verkkohakemistoihin ja ammattijärjestöjen sivustoille voi olla hyvä keino parantaa ulkoista SEO:ta. Nämä linkit voivat lisätä näkyvyyttä ja auttaa rakentamaan sivustosi auktoriteettia.

Ulkoinen SEO on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja verkostoitumista. Sen tavoitteena on rakentaa sivuston luotettavuutta ja auktoriteettia hakukoneiden silmissä, mikä lopulta parantaa sijoituksia hakutuloksissa ja auttaa tavoittamaan potentiaalisia asiakkaita.

Tekninen hakukoneoptimointi on yksi tärkeimmistä tekijöistä SEO:ssa

Tekninen hakukoneoptimointi ja sen näkökohdat tarkemmin

Tekninen hakukoneoptimointi on monimutkainen ja jatkuvasti kehittyvä alue. On tärkeää pysyä ajan tasalla uusista trendeistä ja parhaista käytännöistä.

Teknisen SEO:n optimointi vaatii usein sekä teknistä tietämystä että ymmärrystä hakukoneiden toiminnasta. Säännöllinen sivuston teknisen terveyden seuranta ja päivitykset ovat keskeisiä menestyksekkään SEO-strategian kannalta.

Tässä 10 kohdan checklist SEO:n teknisiin asioihin:

1. Sivuston nopeus on kriittinen tekijä käyttäjäkokemuksessa ja hakukoneiden sijoituksissa. Nopeuden optimointiin kuuluvat esimerkiksi:

 • Latausnopeus: Hakukoneet suosivat nopeasti latautuvia sivustoja. Käytä työkaluja, kuten Google PageSpeed Insights, määrittääksesi ja parantaaksesi latausnopeutta.
 • Kuvien optimointi: Kuvien koon pienentäminen ilman laadun heikkenemistä auttaa nopeuttamaan sivun latautumista.
 • Palvelimen vastausaika: Varmista, että palvelimesi on nopea ja luotettava. Hitaat palvelimet voivat haitata sijoituksiasi.
 • Välimuistin hyödyntäminen: Välimuistin käyttö voi merkittävästi nopeuttaa sivuston latautumista toistuvilla vierailuilla.

2. Mobiiliystävällisyys on nykyään välttämätöntä, sillä suurin osa verkko-liikenteestä tulee mobiililaitteilta. Siksi myös Google arvottaa mobiiliverkkosivun ennen työpöytänäkymää.

 • Responsiivinen web-suunnittelu: Sivuston tulee skaalautua ja näyttää hyvältä kaikilla laitteilla, erityisesti mobiililaitteilla.
 • Mobiili ensin -indeksointi: Google käyttää mobiiliversiota sivustostasi sen ensisijaisena versiona indeksointia varten.
 • Kosketusnäyttöystävällisyys: Elementtien, kuten painikkeiden ja linkkien, tulisi olla riittävän suuria ja helposti käytettäviä mobiililaitteilla.

3. Sivuston rakenne ja URL-rakenne auttaa sekä käyttäjiä että hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisältöä.

 • Selkeä hierarkia: Järjestä sisältösi logisesti ja helposti navigoitavaksi.
 • Sisäiset linkit: Hyvä sisäinen linkitys auttaa hakukoneita löytämään ja indeksoimaan sivuja paremmin. Linkitä esimerkiksi hyvin toimivia blogeja toisiinsa.
 • SEO-ystävälliset URLit: Lyhyet, kuvaavat URLit, jotka sisältävät avainsanoja.

4. Metatiedot ja HTML-koodi kertovat hakukoneelle mistä sivustossa on kyse ja miten sivusto rakentuu. Metatiedot näkyvät myös käyttäjälle Google-haussa.

 • Meta-tagit: Metaotsikko (meta title) ja metakuvaus (meta description) ovat kriittisiä SEO-elementtejä, jotka vaikuttavat sivustosi klikkausprosenttiin hakutuloksissa.
 • HTML-tagien optimointi: Otsikkotagien (H1, H2, jne.), alt-tekstien ja meta-tietojen käyttö auttaa hakukoneita ymmärtämään sivun sisältöä paremmin.
 • Alt-tagit kuvissa: Auttavat hakukoneita ymmärtämään kuvien sisältöä ja parantavat saavutettavuutta.

5. Sisäinen linkitys ja sivukartat helpottavat käyttäjää navigoimaan sivulla ja hakukonetta ymmärtämään sivustoa paremmin:

 • Sisäinen linkitys: Auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakennetta ja sisällön tärkeyttä.
 • Sivukartat: XML-sivukartta auttaa hakukoneita indeksoimaan kaikki sivustosi sivut.

6. Turvallisuus ja yksityisyys ovat verkkosivuston perusasioita, jotka tulee olla kunnossa. Google ei suosittele sivustoja, jotka eivät täytä yleisiä verkkoturvallisuuden standardeja.

 • HTTPS-käyttöönotto: Suojattu yhteys on tärkeä sekä käyttäjien turvallisuuden että hakukoneiden suosion kannalta.
 • Tietosuoja-asetukset: Varmista, että sivustosi noudattaa yksityisyyslakeja ja -sääntöjä, kuten GDPR:ää.

7. Koodin optimointi ja minifiointi helpottavat teknisessä hakukoneoptimoinnissa ja tekevät sivustosta nopeamman käyttää.

 • Puhdas koodi: Poista tarpeeton koodi, kuten ylimääräiset tagit ja kommentit.
 • JavaScriptin ja CSS:n käyttö: Näiden teknologioiden tehokas käyttö voi parantaa sivuston suorituskykyä, mutta niiden liiallinen käyttö voi hidastaa sivustoa.
 • Minifiointi: CSS- ja JavaScript-tiedostojen minifiointi voi parantaa latausnopeutta.

8. 404-virheet ja uudelleenohjaukset:

 • 404-virheiden hallinta: Varmista, että kaikki rikkinäiset linkit korjataan tai niille on olemassa käyttäjäystävällinen 404-sivu.
 • 301-uudelleenohjaukset: Jos sivun URL muuttuu, käytä 301-uudelleenohjausta säilyttääksesi sivun auktoriteetin.

9. Strukturoitu data, rich snippets ja XML-sivukartta, href-tagit parantavat sivuston näkyvyyttä hakukonetuloksissa tarjoamalla tietoa sisällön kontekstista ja mitä sivuja sivustosta halutaan indeksoida:

 • Strukturoitu data: Käyttämällä schema markup -koodia voit auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisältöä paremmin ja näyttämään rikkaampia hakutuloksia.
 • Robots.txt: Robots.txt-tiedosto ohjaa hakukoneiden indeksoijia siitä, mitkä sivuston osat tulisi jättää indeksoimatta. Tämä voi olla hyödyllistä, jos haluat estää tiettyjen osien pääsyn hakukoneiden indeksiin.

10. Sisällön merkkaaminen href ja canonical -tageilla on tärkeää sisällön hallinnassa ja päällekkäisyyksien välttämisessä:

 • hreflang-tagit: Jos sivustosi on saatavilla useilla kielillä, käytä hreflang-tageja ohjaamaan käyttäjiä heidän kielellään oleville versioille.
 • Canonical tagit: Kanonaaliset tagit auttavat estämään sisällön päällekkäisyyden ongelmat, kertomalla hakukoneille, mikä on alkuperäinen versio tietystä sisällöstä.
Tee-se-itse hakukoneoptimointi

Tee-se-itse SEO-optimointi

Hakukoneoptoimointi on mahdollista tehdä itse ja monet sivustojen julkaisujärjestelmät ja lisäosat myös auttavat siinä. Joillain sivustoilla voi tulla suoraan hakukoneoptimointipisteitä laskeva laskuri, joka kertoo onko sivustosi hyvällä mallilla.

Internet on myös täynnä ilmaiseen sivuston analysointiin. Voit testata niiden avulla suhteellisen helposti miten nopea sivustosi on ja miltä sisältösi vaikuttaa päällisin puolin.

Toisaalta jos et ole aivan varma, kannattaa käyttää hakukoneoptimoinnissa ammattilaista apuna. Törmäämme itsekin päivittäin sivustoihin, jotka on tehty "hakukoneoptimoidusti", mutta sivuston tarkemmassa syynäyksessä eivät tosiasiallisesti ole lähelläkään sitä.

Järjestä sivujen sisältö loogisesti

Sivuston ns. "leivänmuru" reitti kannattaa tehdä käyttäjäystävälliseksi sekä hakukoneita varten tekninen optimointi mielessä. Leivänmuruilla tarkoitetaan sivuston osoitteen (url-osoite) rakennetta esimerkiksi www.yipi.fi/ajankohtaista.

Jos eri tuotteiden ja palveluiden sivut ovat helposti muistettavissa ja etsittävissä, on käyttäjän helppo päästä ulkomuististakin sivustolle sillä url osoitetta ei tarvitse muistaa ulkomuistista jos se on selkeästi rakennettu.

Hakukoneiden automaatio käy muun muassa sivuston leivänmururakenteen läpi ja sitä kautta varmistaa ettei sivustolla ole ns. rikkinäisiä linkkejä mitkä ei johda mihinkään.

Älä ikinä kopioi tekstiä muilta sivuilta tai edes omilta sivuiltasi!

Sivustosi tekstin täytyy pitää olla autenttista. Älä siis ikinä kopioi tekstiä muualta!

Hakukoneet eivät tykkää kopioiduista teksteistä, edes omien sivujen sisällä. Kannattaa siis tehdä mahdollisimman monipuolista sisältöä ja välttää kopiointia viimeiseen asti.

Todella monissa sivustoissa tulee vastaan sama tekstisisältö monella eri sivuilla, mikä heikentää sivuston hakukonetulosta.

Jos haluat kopioida jonkun kivan tekstin toiselta sivustolta, niin pidä huoli että kirjoitat sen itse omilla sanoillasi puhtaaksi etkä kopioi suoraan toisen sivun tekstiä.

Hakukone voi pahimmassa tapauksessa olla näyttämättä laisinkaan sivustoasi hakutuloksissa, sillä se voi mennä kieltolistalle kopioinnin vuoksi.

Tarvitsetko apua hakukoneoptimoidun sisällön tuottamisessa? Lue lisää linkistä.

SEO Search Engine Optimization

Mieti avainsanoja asiakkaasi kautta ja he löytävät sinut

Avainsanat ovat merkittävässä roolissa hakukoneoptimoinnissa. Tietyt hakusanat, niiden toistaminen sekä laaja tutkimus asiakkaiden käyttämistä hakutermeistä auttavat pitkälle sivuston näkyvyyden kehittämisessä. Kiteytetysti: kun puhut asiakkaan kieltä, he löytävät sinut helpommin.

Monet sanat kannattaa kirjoittaa mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa, sekä käydä läpi omaa tekstiä ja varmistaa että käytät avainsanoja mahdollisimman tehokkaasti. Saatat kertoa tekstissäsi samasta asiasta useampaan kertaan ja vahingossa käyttää epämääräisiä termejä samalla huonontaen hakutuloksia ja sivustonäkyvyyttäsi.

Esimerkki avainsanan käytöstä

" Rullaluistimet ovat hyvä väline ulkoiluun. Niiden avulla voit urheilla helposti. Niitä myydään eri väreissä..."

Tämä pienimuotoinen lause voidaan kirjoittaa yksinkertaisella tavalla hakukoneita varten:

" Rullaluistimet ovat hyvä väline urheiluun. Rullaluistimien avulla voit urheilla helposti. Rullaluistimia myydään eri väreissä..."

Jos myyt rullaluistimia, huomaat varmasti eron noinkin lyhyen tekstin avulla, mikä auttaa sinua kehittymään hakukoneoptimoinnissa helposti itsekin.

Vinkki! Muista rinnakkaistermit. Rullaluistimia myyvä yritys voi yhtä hyvin kertoa blogissaan skeittilaudoista ja vakuuttaa asiakkaan myöhemmin ostamaan rullaluistimet. Näin saadaan monipuolisempaa asiakaskuntaa "oman lammen ulkopuolelta".

Kirjoita riittävästi sisältöä

Hakukoneet toimivat siinä mielessä yksinkertaisesti, että mitä enemmän kirjoitat sisältöä, sitä paremmin löydyt hakutuloksista. Jos olet taitava kirjoittaja, voit tehdä sivustosi sellaisella rakenteella mikä tukee laajojen tekstikokonaisuuksien käyttämistä.

Monet sivustot ohittavat tämän vaiheen ja tekevät laajat tekstikokonaisuudet artikkeleiden tai blogien muodossa, mikä ei huononna sivuston luettavuutta, mutta parantaa kuitenkin hakutuloksia.

Paljonko verkkosivulla pitää olla tekstiä?

Lähde siitä, että pyrit vastaamaan asiakkaan kysymyksiin. Kun hän saapuu laskeutumissivulle, miten herätät mielenkiinnon, kerrot aiheesta enemmän ja lopuksi vastaat vaikkapa usein kysyttyihin kysymyksiin. Hyvänä muistisääntönä voidaan pitää alkaen 500 sanaa per sisältösivu.

Hyvä sisältömäärä riippuu kuitenkin aina aiheesta, avainsanasta ja siitä, mitä kilpailevat sisällöt kirjoittavat aiheesta. Blogisisällöissä tekstiä voi olla merkittävästi enemmän, tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia sanoja. Blogisisältöjen tuotantoon liittyy omat konstinsa. Joillakin hakusanoilla Googlen hakutuloksiin riittää vain 500 sanaa ja joihinkin täytyy kirjoittaa 5000, jotta pääset ensimmäiselle hakutulossivulle.

Jos et ole ennen kirjoittanut, kirjoita paljon

Mikäli et ole ennen kirjoittanut, kirjoita aluksi mahdollisimman paljon. Mitä enemmän sinulla on tekstiä, sitä paremmin se mahdollistaa myös hakusanojen käytön jopa vahingossa, vaikka et osaisikaan muokata tekstiä hakukoneita varten. Lue miten kirjoittaa hyvä myyntiteksti

Kirjoittamalla paljon tekstiä käytät kaikkia eri sanamuotoja ja valintoja tehokkaasti ja voit löytyä yllättävienkin hakutulosten ja parhaiden kilpailijoidesi joukosta.

Suunnittele hyvät otsikot!

Otsikointi on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein asia tekstisisältöjen syötössä ja verkkosivujen rakenteessa. Ilman selkeää otsikkorakennetta Google ei ymmärrä sivustoasi ja toisaalta se tekee sisällöstä vaikeasti luettavan.

Esimerkin vuoksi, tässäkin blogitekstissä on yli 60 erilaista otsikkoa, eri tasoilla. Otsikkotasoja, eli h-tageja on kuusi (H1 - H6).

Esimerkki otsikkorakenteesta - näin html-tagit järjestetään

Otsikkorakenne on vähän kuin kirjan pääotsikot ja niiden alaluvut. Jos olet kirjoittanut joskus opinnäytetyön tai pro-gradun, olet jo vahvoilla otsikoinnin suunnittelussa!

 • H1: Mitä on hakukoneoptimointi eli SEO?
 • H2: Mitä hakukoneoptimoinnissa pitää ottaa huomioon?
 • H3: Miten parantaa hakukoneoptimointia?
 • H3: Indeksoi sivustosi eri hakukoneisiin
 • H4: Google haku
 • H5: Miten näkyä Googlen hakutuloksissa?
 • H6: Google maksettu mainonta
 • H6: Googlen orgaaniset hakutulokset
 • H4: Microsoft Bing
 • H4: Yango haku
 • H3: Mitä hakukoneoptimointi maksaa?

Kirjoita otsikon alle aina relevanttia sisältöä ja muista, ettet pompi otsikkotasojen läpi.

Hyvä ja looginen otsikkorakenne auttaa lukijaa ymmärtämään tekstiä ja antaa myös hakukoneelle käsityksen siitä, mistä tekstissä on kyse. Kun raakateksti vastaa otsikkoa mahdollisimman hyvin ja se on asiakkaita kiinnostava, on menestys hakukoneessa parempi.

Tärkeiden hakutermien käyttäminen sisällössä

Monet eri yritykset tekevät kokonaisvaltaisia hakusanatutkimuksia joko koko sivustolleen sekä omille laskeutumissivuille erikseen. Hakusana-analyysi auttaa ymmärtämään mitä asiakkaasi etsivät ja viime kädessä auttaa sinua rakentamaan sisältöä, joka on asiakkaalle arvokasta.

Vaikka yrityksesi myisi rullaluistimia, voit myydä erikseen myös polvisuojia ja niiden omalla sivustolla optimoida hakukoneet löytämään juuri sinun myymäsi polvisuojat. Asiakas voi etsiä pelkästään polvisuojia eikä rullaluistimia, joten monen sivun omat hakutermit ja niiden käyttö on tärkeässä roolissa hakukoneoptimoinnissa.

Hakutermejä kannattaa käyttää ja ne kannattaa tutkia etukäteen, mutta samaa sanaa ei kannata lisätä liian montaa kertaa yhteen tekstiin. Liiallinen yksittäisen hakusanan käyttö voi heikentää sen tehokkuutta hakukoneiden tuloksissa. Kuitenkin vähintään yhden kerran tulee hakusanasi olla tekstissä, jotta sen löydettävyys paranee.

Tärkeät hakusanat kannattaa kirjoittaa sivustollesi otsikkotasolla ja leipätekstiin voit aloittaa tekstin kirjoittamisen samalla hakusanalla tehostaen sen löydettävyyttä. Hakukoneet etsivät ensisijaisesti otsikoista hakusanat, ja ne menevät suuruusjärjestyksessä aina suurimmasta otsikosta lähtien, esimerkiksi tässä artikkelissä ensimmäinen lukemasi otsikko on juurikin tämä.

Ajattele ensisijaisesti sivujesi kävijää

Kun teet hakukoneoptimointia, kannattaa pitää huoli että teksti on suunniteltu ensisijaisesti asiakkaalle.

Et kuitenkaan tee sivustoasi pelkästään hakukonetta varten vaan sitä varten että saat ihmiset sivustoillesi tekemään oston tai tilaamaan palveluitasi. Jos teksti on tönkköä ja vaikeasti luettavaa heti alusta lähtien, ei asiakkaat jaksa lukea enempää tuottamaasi sisältöä.

Sivuston rakenne kannattaa myös tekstin ohella suunnitella asiakkaitasi varten. Yleisesti ottaen on kahta erilaista lukijaa: Selailija ja normaali lukija.

Normaali lukija lukee kaiken järjestyksessä ja selailija taas keskittyy isoihin otsikkoihin ja erilaisiin huomiota herättäviin asioihin. Voit tehdä tekstin ja sivuston molemmat lukijat huomioon ottaen pienellä vaivalla, mutta suurella menestyksellä.

Tätä ei voi painottaa liikaa, otsikot ovat tärkeitä myös lukijan kannalta!

Otsikot ovat tärkeitä hakukoneita mutta myös lukijaa varten. Hakukoneet etsivät otsikkotasolla ensin tärkeät avainsanat ja antavat niiden perusteella hakutulokset asiakkaille. Otsikoiden sanamuodot kannattaa miettiä siis tarkkaan hakutermien valossa.

Lukijaa ajatellen mielenkiintoa herättävät otsikot pitävät lukijan kiinnostuneena tekstistä ja helpottavat sen seuraamista. Hyvin rakennettua tekstiä on myös mukava jakaa omalle verkostolleen ja löytää sieltä olennaiset asiat nopealla silmäyksellä. Sivun otsikko on tärkeä siis kaikilta näkökulmilta.

Luo laadukasta sisältöä

Laadukkaan sisällön tuottaminen on keskeinen osa onnistunutta sisältöstrategiaa. Sisällön tulisi olla suunniteltu lukijaa ja asiakasta ajatellen, mikä tarkoittaa, että sen tulisi olla sekä informatiivista että kiehtovaa. Pelkkä tekstin määrä ei riitä, jos sisältö ei ole kiinnostavaa eikä pidä lukijan huomiota yllä.

Hyödylliset oppaat ja informatiivinen ilmaissisältö ovat erinomaisia tapoja tarjota arvoa asiakkaillesi. Ne voivat auttaa heitä ratkaisemaan ongelmia omatoimisesti, ja kun he tarvitsevat ammattiapua, he kääntyvät luonnollisesti sen asiantuntijan puoleen, joka on jo osoittanut asiantuntemuksensa näissä aiheissa.

Vaikka sisällön luominen hakukoneoptimoituja blogikirjoituksia varten voi houkutella liikennettä verkkosivustollesi, todellinen lisäarvo asiakkaallesi syntyy, kun keskityt sisällön mielenkiintoisuuteen ja arvoon. Laadukas sisältö rakentaa luottamusta, asiantuntijuutta ja pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Lue artikkelimme miten kehität liiketoimintaasi blogin avulla!

Näin hakukoneoptimointi eli SEO vaikuttaa verkkosivuihisi

Näin hakukoneoptimointi vaikuttaa verkkosivuihisi - 5 hyvää syytä aloittaa nyt

Hakukoneoptimointi (SEO) on prosessi, joka pyrkii parantamaan verkkosivujen näkyvyyttä hakukoneissa. Tämän vaikutus verkkosivuihin on monitahoinen ja voi olla ratkaiseva niiden menestykselle. Seuraavassa tarkastellaan, miten SEO vaikuttaa verkkosivuihin eri näkökulmista:

 1. Parantunut näkyvyys hakukoneissa: Hyvin toteutettu SEO auttaa verkkosivujasi nousemaan hakukoneiden tulossivuilla (SERP) korkeammalle. Tämä lisää sivustosi näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille, mikä voi johtaa lisääntyneeseen liikenteeseen.
 2. Käyttäjäkokemuksen parantaminen: SEO ei ole vain hakukoneille suunnattua; se hyödyttää myös käyttäjiä. Hakukoneystävälliset sivut latautuvat nopeammin, ovat helpommin navigoitavissa ja yleisesti käyttäjäystävällisempiä. Tämä parantaa kävijöiden kokemusta sivustollasi, mikä voi vähentää poistumisprosenttia ja lisätä konversioita.
 3. Kohdennetun liikenteen kasvu: SEO auttaa houkuttelemaan sivustollesi juuri niitä käyttäjiä, jotka etsivät tarjoamiasi tuotteita tai palveluita. Avainsanojen ja sisällön optimointi varmistaa, että houkuttelet relevanttia yleisöä.
 4. Brändin luotettavuuden ja auktoriteetin rakentaminen: Sijoittuminen hakukoneiden ensimmäisille sijoille luo kuvaa luotettavuudesta ja asiantuntemuksesta. Ihmiset luottavat yleensä hakukoneiden arvioihin ja pitävät korkealla sijoittuvia sivustoja luotettavampina.
 5. Pitkäaikaiset tulokset ja kustannustehokkuus: Toisin kuin maksettu mainonta, SEO:n vaikutukset ovat pitkäkestoisia. Vaikka se vaatii jatkuvaa työtä ja päivityksiä, sen kustannustehokkuus on korkea verrattuna muihin markkinointistrategioihin.

Hakukoneoptimointi on keskeinen osa digitaalista markkinointia. Mikäli tarvitset apua hakukoneoptimoinnin suunnitteluun ja strategian laadintaan tai toteuttamiseen, ota yhteyttä!

Hakukoneoptimoinnilla pyritään vaikuttamaan Google-näkyvyyteen

Hyvä hakukoneoptimointi on asiakaslähtöistä

Kun puhutaan hakukoneoptimoinnista, sen asiakaslähtöisyyttä ei voi liikaa painottaa. Ylenmääräinen hakusanojen käyttö ja mekaaninen teksti eivät houkuttele asiakasta viipymään sivustollasi, eivätkä ne kannusta tutkimaan tarjoamiasi tuotteita tai palveluita. Asiakkaan kiinnostus saattaa hiipua nopeasti, mikäli tekstit ovat keskittyneet pelkkään hakusanojen toistoon ja teknisiin termeihin.

Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä verkkosivuillesi kirjoitat. Tämä antaa sinulle vapauden luoda sisältöä, joka on sekä mielenkiintoista että asiakaslähtöistä, samalla muistaen hakukoneoptimoinnin periaatteet. Tehokas hakukoneoptimointi yhdistää asiakaslähtöisen sisällön ja SEO:n parhaat käytännöt.

Muista tasapaino SEO-tekstin ja hyvän copyn välillä

Tasapaino hakutermien ja luettavan tekstin välillä voi olla haastavaa ja siksi kannattaakin hyödyntää eri tapoja varmistaa että teksti on mahdollisimman luettavaa. Tekstin kirjoittaminen kannattaa aina aloittaa lukija mielessä, jonka jälkeen voidaan alkaa optimoimaan teksti hakukoneita varten tekemällä pieniä muutoksia ja sitä kautta myös sivuston liikenne paranee.

Ns. punakynäsääntö on myös hyvä pitää mielessä tekstiä kirjoittaessa. Tekstiin saattaa tulla nopeasti kirjoittamalla monia turhia lisäsanoja ja lopuksi tekstistä kannattaa punakynällä poistaa vähintään 30 prosenttia alkuperäisestä tekstistä. Näin pidät huolen tekstin luettavuudesta ja ytimekkäämmästä sisällöstä.

Voit myös tietokoneella laittaa sanelun päälle, joka lukee tekstin sinulle ääneen ja silloin pääset ajatuksen kanssa kuulemaan miltä se teksti oikeasti kuulostaa sitä lukevalle henkilölle. Jos teksti ei kuulosta ääneen hyvältä, ei sitä myöskään lukija jaksa lukea kunnolla.

Mielenkiintoinen ja hyvin luettava sisältö herättää kiinnostuksen

Kun teksti on sujuvasti kirjoitettu ja helposti ymmärrettävä, se luo positiivisen ja vakuuttavan mielikuvan myytävästä tuotteesta. Jos käsittelet kokonaisen sivun verran yhtä tuotetta, on tärkeää pitää sisältö kiehtovana ja mielenkiintoisena lukijan näkökulmasta. Verkkokaupan tuotekuvaukset voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta on tärkeää muistaa, että eri yhteyksissä erilaiset tekstityylit palvelevat eri tarkoituksia.

Jos olet lukenut tähän asti, voimme olettaa, että olemme onnistuneet pitämään tekstin kiinnostavana. Laadukkaan sisällön avulla varmistamme, että asiakkaalle tarjotaan lisäarvoa, olipa kyseessä sitten artikkeli hakukoneoptimoinnin tärkeydestä tai tarina, jolla myydään tuotteita verkossa.

Tutustu toiseen artikkeliimme, jossa käsittelemme tarinankerronnan merkitystä markkinoinnissa, ja opi, kuinka voit hyödyntää sitä omassa liiketoiminnassasi.

Hakusanojen merkitys - älä käytä liikaa

Tekstissä, joka keskittyy ensisijaisesti asiakkaan tarpeisiin ja mielenkiintoihin, hakusanojen käyttö on toisarvoista. Vaikka hakusanat auttavat asiakkaita löytämään tekstin hakukoneiden kautta, on mahdollista luoda sisältöä ilman niiden erityistä huomioimista, erityisesti jos liikenne ei perustu hakukonehakuun.

Esimerkiksi markkinointi- ja myyntiteksteissä, joita levitetään pääasiassa maksettujen mainosten kautta, hakusanojen merkitys vähenee. Tässä yhteydessä tärkeintä on mainoksen kyky houkutella liikennettä verkkosivuillesi ja luoda mielikuvia, jotka edistävät myyntiä. Joissakin tapauksissa tiivis ja ytimekäs mainosteksti voi olla tehokkaampi valinta.

Myös sähköpostimarkkinoinnissa hakusanojen merkitys on vähäisempi. Sähköpostien ja myyntiesitteiden tulee olla kiinnostavia ja luontevia ilman liiallista hakusanojen käyttöä tai robotinomaista kieltä. Sisällön tuottamisessa on siis hyvä muistaa kanavakohtaiset erot ja keskittyä ennen kaikkea sisällön laatuun ja kohderyhmän mielenkiinnon ylläpitämiseen.

SEO-suunnitelman luominen lähtee liikkeelle tavoitteista

Näin teet strategisen SEO-suunnitelman

Mietitkö miten teet hyvän SEO-suunnitelmaan? Käydään läpi, kuinka voit luoda tehokkaan ja kattavan SEO-suunnitelman.

Tutki nämä SEO:n osa-alueet

Hakukoneoptimointi ja siinä onnistuminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi useita osa-alueita oman liiketoimintasi, tavoitteidesi, verkkosivustosi sekä asiakkaiden ja kilpailijoiden tutkimisen.

Oma liiketoiminta ja tavoitteet

Hakukoneoptimoinnilla pyritään lähes aina vaikuttamaan oman liiketoiminnan kasvuun. Käy ensiksi läpi seuraavat asiat, jotta voit edetä hakukoneoptimoinissa oikealle polulle:

 • Tavoitteiden asettaminen: Määrittele selkeät, mitattavat tavoitteet SEO:lle. Haluatko lisätä verkkoliikennettä, parantaa konversioita, kasvattaa bränditietoisuutta, vai myydä kenties jotakin tiettyä tuotetta enemmän? Mikäli haluat esimerkiksi kasvattaa tuotteen x myyntiä tietyn ajan sisällä, on siitä helppo jakaa SEO-toimenpiteitä, jotka tuovat hyviä tuloksia
 • Kohderyhmän määrittely: Tunne yleisösi. Kuka on ihanteellinen asiakkaasi tavoitteidesi näkökulmasta? Mitä he etsivät verkosta? Tämä auttaa kohdistamaan SEO-toimenpiteesi oikein.
 • Markkinointistrategian tarkastelu: Ymmärrä, miten SEO sopii laajempaan markkinointistrategiaasi. Miten voit yhdistää SEO:n muihin markkinointipyrkimyksiisi, kuten sosiaaliseen mediaan, sähköpostimarkkinointiin tai mainontaan?

Oman verkkosivustosi tutkiminen

Kannattaa tutkia

 • Tekninen analyysi: Varmista, että sivustosi on teknisesti hyvin toimiva. Onko sivustosi mobiiliystävällinen? Latautuuko se nopeasti? Onko sinulla selkeä URL-rakenne?
 • Sisällön auditointi: Tarkista sivustosi sisältö. Onko se relevanttia, laadukasta ja potentiaalisille asiakkaillesi kohdennettua? Päivitä vanhentunut sisältö ja poista tai uudelleenohjaa duplikaattisisältö tavoitteidesi mukaisesti.
 • Käyttäjäkokemuksen arviointi: Analysoi sivustosi käyttäjäkokemusta. Onko navigointi helppoa? Onko sisältö helposti löydettävissä ja luettavissa? Käyttäjäkokemus on keskeinen tekijä sekä kävijöiden sitouttamisessa että hakukoneiden sijoituksissa.
 • Backlink-profiilin tarkastelu: Arvioi saapuvat linkit sivustollesi. Ovatko ne korkealaatuisia ja relevantteja? Huonolaatuiset tai epäilyttävät linkit voivat vahingoittaa SEO-suorituskykyäsi.

Kiinnostaako verkkosivututkimus? Ota yhteyttä!

Toimiiko sivusto kuten pitää?

On tärkeää tarkistaa, että sivustosi tekninen toteutus täyttää kaikki nykyaikaiset vaatimukset. Tarkasta erityisesti sivustosi mobiiliystävällisyys: mukautuuko se eri laitteiden näyttökokoja vastaavaksi? Tarkista myös sivuston latautumisnopeus - hitaasti latautuvat sivut voivat karkottaa kävijät ja vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Lisäksi on tärkeää, että sivurakenne on looginen ja selkeä. Sekä käyttäjien että hakukoneiden on helppo navigoida sivustollasi, mikä edistää käyttäjäkokemusta ja auttaa hakukoneita indeksoimaan sivusi tehokkaammin. Sivuston tekninen suorituskyky on keskeinen osa SEO:ta, ja sillä on merkittävä vaikutus sekä käyttäjäkokemukseen että sivustosi hakukonenäkyvyyteen.

Miten sivusi palvelevat tavoitteitasi?

Tutki huolellisesti, miten sivustosi sisältö tukee liiketoimintasi tavoitteita. Onko sivustollasi oleva sisältö relevanttia ja kohdennettua kohdeyleisöllesi? Tarkista, tarjoaako se arvokasta ja informatiivista tietoa, joka vastaa kävijöiden tarpeisiin ja kysymyksiin. Olennaista on myös selvittää, kuinka tehokkaasti sivusto muuntaa kävijät asiakkaiksi, eli konversioasteen analysointi.

Konversio voi tarkoittaa esimerkiksi tuotteen ostoa, uutiskirjeen tilaamista tai yhteydenottolomakkeen täyttämistä. Analysoi, onko konversioprosessi sujuva ja selkeä, ja mieti, miten voit optimoida sivustosi paremmin tukemaan liiketoimintasi päämääriä. Tämä arviointi auttaa sinua ymmärtämään, miten voit parantaa sivustosi sisältöä ja rakennetta tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Avainsanatutkimusta kannattaa tehdä hakukoneoptimoinnissa jatkuvasti

Avainsanatutkimus

Avainsanatutkimus on SEO:n perusta ja sitä kannattaa tehdä aktiivisesti, ei vain kerran - sillä hakutulokset, hakukäyttäytyminen ja trendit muuttuvat jatkuvasti. Ymmärrä, mitä potentiaaliset asiakkaasi hakevat ja miten nämä haut liittyvät tuotteisiisi tai palveluihisi. Tämä tieto ohjaa sinua luomaan sisältöä, joka vastaa heidän kysymyksiinsä ja tarpeisiinsa.

Asiakaskäyttäytyminen - mitä asiakkaat hakevat?

Asiakaskäyttäytymisen ymmärtäminen on olennainen osa tehokasta hakukoneoptimointia. Tässä osiossa tarkastellaan, miten voit selvittää, mitä potentiaaliset asiakkaasi hakevat, ja miten voit soveltaa tätä tietoa SEO-strategiassasi.

 • Avainsana-analyysi: Aloita selvittämällä, mitä avainsanoja asiakkaasi käyttävät. Käytä avainsana-analyysityökaluja, kuten Google Keyword Planner, Ahrefs tai SEMrush, selvittääksesi suosittuja hakutermejä, jotka liittyvät tuotteisiisi tai palveluihisi. Tarkastele myös pitkän hännän avainsanoja, jotka ovat usein tarkempia ja vähemmän kilpailtuja.
 • Kysymysten ja aiheiden tutkiminen: Tutustu foorumeihin, sosiaalisen median keskusteluihin ja Q&A-sivustoihin, kuten Quoraan, ymmärtääksesi, millaisia kysymyksiä ja ongelmia asiakkaillasi on. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, millaista tietoa he etsivät ja miten voit vastata näihin tarpeisiin sisällössäsi.
 • Ostajapersoonien luominen: Luo ostajapersoonia asiakkaistasi. Tämä auttaa sinua ymmärtämään paremmin kohdeyleisöäsi ja heidän tarpeitaan. Mieti, millainen on heidän taustansa, mitä he arvostavat ja mitä haasteita he kohtaavat.
 • Kilpailijoiden analysointi: Tutki, mitä avainsanoja ja aiheita kilpailijasi käsittelevät omilla verkkosivuillaan. Tämä voi antaa vihjeitä siitä, mitä potentiaaliset asiakkaasi saattavat etsiä.
 • Google Trends ja markkinatiedot: Käytä työkaluja, kuten Google Trends, selvittääksesi, mitkä aiheet ovat nousevia trendejä yleisösi keskuudessa. Pidä myös silmällä alan uutisia ja raportteja ymmärtääksesi laajempia markkinatrendejä.
 • Analytiikan seuranta: Käytä Google Analyticsin kaltaisia työkaluja seurataksesi, miten kävijät löytävät sivustosi ja mitä he tekevät siellä. Tämä auttaa ymmärtämään, mitkä sisällöt toimivat hyvin ja millaisia hakuja kävijät käyttävät sivustollesi saapuessaan.

Ai miten tämä kaikki tehdään? Voimme auttaa sinua myös tässä asiassa.

Kilpailijoiden tutkiminen - miten kilpailijat positioivat itsensä?

Tutki kilpailijoitasi ja heidän SEO-strategioitaan. Minkälaisia avainsanoja he käyttävät? Miten heidän sivustonsa on rakennettu? Tämä antaa sinulle arvokasta tietoa markkinaraosta ja mahdollisista parannuskohteista omassa strategiassasi.Tutki kilpailijoidesi asemoitumista ja hyödyntää tätä tietoa omassa SEO-suunnitelmassasi:

 • Verkkosivustojen analyysi: Tutki kilpailijoidesi verkkosivustoja. Kiinnitä huomiota niiden ulkoasuun, sisältörakenteeseen, käytettyihin avainsanoihin ja sisällön laatuun. Katso, millaisia sivuja he korostavat ja miten he esittelevät tuotteitaan tai palveluitaan.
 • SEO-suorituskyvyn arviointi: Käytä SEO-analyysityökaluja, kuten Moz, Ahrefs tai SEMrush, arvioidaksesi kilpailijoidesi hakukonenäkyvyyttä. Tarkastele heidän sijoituksiaan tärkeissä avainsanoissa, sisältöjen laatua, backlink-profiileja ja teknistä suorituskykyä.
 • Sosiaalisen median seuranta: Tarkastele kilpailijoidesi toimintaa sosiaalisessa mediassa. Millaisia viestejä he julkaisevat? Miten he osallistuvat keskusteluihin? Millaisia reaktioita heidän sisältönsä saavat?
 • Asiakasarviot ja palautteet: Selvitä, mitä asiakkaat sanovat kilpailijoistasi. Tämä voi paljastaa heidän vahvuutensa ja heikkoutensa. Käytä hyväksi sivustoja kuten Trustpilot, Google My Business ja sosiaalisen median alustat.
 • Markkina-aseman tunnistaminen: Selvitä, millä markkinasegmenteillä kilpailijasi keskittyvät ja miten he erottuvat. Ovatko he hintakilpailijoita, laatubrändejä vai niche-toimijoita?
 • Tuote- ja palvelutarjooma: Vertaile kilpailijoiden tuotteita ja palveluita omiisi. Miten heidän tarjontansa eroaa sinun tarjonnastasi?
 • Kampanjoiden ja tarjousten seuranta: Seuraa kilpailijoidesi kampanjoita, alennuksia ja muita tarjouksia. Tämä voi auttaa ymmärtämään, miten he pyrkivät houkuttelemaan ja pitämään asiakkaita.

Kilpailijoiden perusteellinen tutkimus auttaa tunnistamaan markkinaraon, jota voit hyödyntää, ja antaa viitteitä siitä, miten voit parantaa omaa SEO-strategiaasi. Tämä tieto voi auttaa sinua kehittämään ainutlaatuisia arvolupauksia ja erottautumaan kilpailussa.

Suunnitelman luonti

Kun olet koonnut tarvittavat tiedot, on aika luoda suunnitelma. Aseta realistiset ja mitattavat tavoitteet. Määrittele, mitä toimenpiteitä aiot tehdä ja missä aikataulussa. Suunnittele, kuinka päivität ja optimoit sisältöäsi, miten parannat teknistä suorituskykyäsi ja miten mittaat tuloksia. Tärkeää on pysyä johdonmukaisena ja mukautua muuttuviin olosuhteisiin ja markkinatrendeihin.

Muista, että SEO on jatkuva prosessi, eikä vain kertaluonteinen toimenpide. Säännöllinen seuranta ja päivitykset ovat välttämättömiä, jotta pysyt kilpailijoidesi edellä ja vastaat jatkuvasti muuttuviin hakukoneiden algoritmeihin ja käyttäjien käyttäytymiseen. Tämän vuoksi hakukoneoptimoinnin onnistumista tulee mitata.

Aika suppeaa... miten teen sisältöjä? Lue artikkelimme sisältöstrategiasta ja sen laatimisesta.

Hakukoneoptimoinnin mittaaminen helpottaa jatkuvaa kehittymistä

Hakukoneoptimoinnin onnistumisen mittaaminen

Hakukoneoptimoinnin (SEO) onnistumisen mittaaminen on kriittistä sen ymmärtämiseksi, kuinka hyvin strategiasi toimii ja missä mahdollisesti tarvitaan parannuksia. Tässä ovat keskeiset mittarit ja lähestymistavat SEO:n onnistumisen arvioimiseksi:

Hakutulossijoitusten seuranta

 • Avainsanojen hakutulossijoitus: Seuraa tärkeimpien avainsanojesi sijoituksia hakukoneissa. Paranevatko sijoitukset ajan myötä? Miten hakutulossijoitus vaikuttaa klikkausprosenttiin?
 • Impressiot: Impressiot eli näyttökerrat kertovat, kuinka monta kertaa sivustosi on näkynyt hakutuloksissa. Tämä luku antaa arvokasta tietoa sivustosi näkyvyydestä hakukoneissa. Korkea impressioiden määrä voi viestiä siitä, että avainsanasi ovat relevantteja ja sivustosi on hyvin löydettävissä.
 • Klikkaukset: Klikkausten seuranta kertoo, kuinka monta kertaa käyttäjät ovat siirtyneet sivustollesi hakutuloksista. Suuri määrä klikkauksia on yleensä merkki siitä, että sivustosi otsikot ja metakuvaukset ovat houkuttelevia ja vastaavat käyttäjän hakuaihetta.
 • Klikkausprosentti: Klikkausprosentti eli CTR (Click-Through Rate) on yksi tärkeimmistä mittareista hakukoneoptimoinnissa. Se lasketaan jakamalla klikkausten määrä impression määrällä. CTR antaa käsityksen siitä, kuinka houkutteleva sivustosi on hakutuloksissa; korkea CTR viittaa siihen, että sivustosi on relevantti ja kiinnostava hakijalle.

Liikenteen analysointi

 • Orgaanisen liikenteen määrä: Tarkastele, kuinka paljon kävijöitä saat hakukoneista. Kasvavatko kävijämäärät SEO-toimenpiteiden myötä?
 • Liikenteen laatu: Analysoi liikenteen laatua, kuten kävijöiden käyttäytymistä (istunnon kesto, sivujen katselukerrat, poistumisprosentti) ja konversioita.

Konversioiden seuranta

 • Konversioaste: Mittaa, kuinka monta kävijää muuttuu asiakkaaksi tai suorittaa halutun toiminnon.
 • Tavoitteiden saavuttaminen: Aseta ja seuraa mitattavia tavoitteita, kuten uutiskirjeen tilauksia, latauksia tai yhteydenottolomakkeiden täyttöä. Miten olet saavuttanut ne ja miten niitä voidaan parantaa?

Backlink-profiili

 • Saapuvien linkkien määrä ja laatu: Tarkasta, kuinka monta ulkoista linkkiä sivustosi saa ja miten laadukkaita nämä linkit ovat. Backlinkien vaikutusta voidaan arvioida hyvinkin tarkasti per sisältösivu, ennen ja jälkeen linkkien rakentamista - näillä on yleensä suurin vaikutus kilpailtujen avainsanojen hakutulossijoitukseen.

Tekninen SEO

 • Sivuston Nopeus: Seuraa latausaikoja ja optimoi tarvittaessa. Nopeampi sivusto parantaa käyttäjäkokemusta ja voi vaikuttaa positiivisesti hakukonesijoituksiin.
 • Mobiiliystävällisyys: Varmista, että sivustosi toimii sujuvasti myös mobiililaitteilla.

Sisällön tehokkuus

 • Sivukohtainen suorituskyky: Analysoi, mitkä sivut houkuttelevat eniten liikennettä ja konversioita.
 • Sisällön päivittämisen vaikutus: Seuraa, kuinka sisällön päivitykset ja uudet julkaisut vaikuttavat liikenteeseen ja sijoituksiin.

Kilpailijavertailu

 • Miten näyt suhteessa kilpailijoihisi? Vertaa sivustosi suorituskykyä kilpailijoihisi. Miten pärjäät avainsanoissa ja liikenteen määrässä suhteessa kilpailijoihisi? Tähän voit päästä käsiksi SEO-työkaluilla, joita tarkastelemme seuraavassa osiossa.
SEO-työkalut auttavat hakukoneoptimoinnin tekemisessä

SEO-työkalut, jotka kannattaa ottaa käyttöön

Onnistuuko SEO ilman työkaluja? Kyllä, mutta SEO-toimenpiteiden tekeminen helpottuu huomattavasti, kun siihen käyttää oikeita työkaluja.

Hyödynnä verkkovastaavien työkaluja (esim. Google Search Console) ja SEO-työkaluja hakukoneoptimointiin. SEO-työkalut tarjoavat tärkeitä tietoja sivuston suorituskyvystä ja hakukonenäkyvyydestä:

Hakukoneoptimointi työkalut 1: Google Search Console

Google Search Consolen (GSC) on Googlen tarjoama ilmainen työkalu, joka antaa yksityiskohtaista tietoa sivustosi suorituskyvystä Googlen hakutuloksissa. GSC:n avulla voit seurata sivustosi suorituskykyä hakukoneissa ja tunnistaa mahdollisia ongelmia. Voit myös tehdä manuaalisen indeksointeja, jonka myötä sisältösi päivittyy hakukoneeseen nopeammin. Tutustu Google Search Consoleen Googlen sivulla.

Hakukoneoptimointi työkalut 2: Google Analytics

Google Analytics: Yksi tärkeimmistä työkaluista sivustosi liikenteen analysointiin. Google Analytics tarjoaa syvällistä tietoa kävijöistäsi, heidän käyttäytymisestään sivustollasi ja mistä liikenne tulee.

Hakukoneoptimointi työkalut 3: Google Trends

Google Trends: Tämä työkalu auttaa ymmärtämään hakutermeihin liittyviä trendejä ja suosion muutoksia ajan myötä. Se on erinomainen resurssi avainsanojen tutkimukseen ja sisältöideoiden kehittämiseen.

Hakukoneoptimointi työkalut 4: Google Keyword Planner

Google Keyword Planner: Alun perin luotu mainostajille Google Ads -palvelussa, mutta se on hyödyllinen myös avainsanojen tutkimukseen SEO-tarkoituksiin. Tämän työkalun avulla voit selvittää, kuinka usein tiettyjä termejä haetaan ja kuinka kilpailtuja ne ovat.

Hakukoneoptimointi työkalut 5: Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights: Auttaa analysoimaan verkkosivusi latausnopeutta ja suorituskykyä sekä tarjoaa ehdotuksia parannuksiin.

Hakukoneoptimointi työkalut 6: SEMRush

SEMRush on työkalu, joka tarjoaa kattavan näkemyksen avainsanoista, kilpailijoiden toiminnasta, backlink-profiileista ja sivustosi näkyvyydestä hakukoneissa. Se tarjoaa syvällisiä analyysejä, joiden avulla voit kehittää strategioitasi, seurata edistymistäsi ja tunnistaa mahdollisuuksia joita edessäsi on. Mekin käytämme SEMRushia. Lue artikkelimme miksi!

Hakukoneoptimointi työkalut 7: SurferSEO

SurferSEO on edistynyt työkalu, joka auttaa optimoimaan verkkosivujen sisältöä. Tämän työkalun avulla esim. blogin kirjoittaminen helpottuu huomattavasti, sillä SurferSEO kertoo reaaliajassa vinkkejä miten sisältö kannattaa kirjoittaa, jos sen haluaa näkyväksi. Lue kattavampi artikkelimme SurferSEOsta täältä.

Lisätyökaluja: Markkinoilla on monia muitakin hyödyllisiä työkaluja, kuten Moz, Yoast SEO ja Ubersuggest. Nämä työkalut tarjoavat useita toimintoja, kuten avainsanojen tutkimusta, SEO-auditointia ja sisällön analysointia.

Keskeisimmät SEO-termit

Olemme yrittäneet pitää artikkelin sisällön mahdollisimman helppolukuisena. Hakukoneoptimointia opiskellessasi tulet kuitenkin törmäänään sisältöön, jotka saattavat kuulostaa oudolta - sillä ne ovat usein vaikeaselkoista ammattisanastoa. Avataan alle muutamia olennaisia termejä ja mitä kaikkea ne pitävät sisällään.

1. SEO: Hakukoneoptimointi, tunnettu myös nimellä SEO (Search Engine Optimization), on prosessi, jonka avulla voidaan tehostaa verkkosivuston sijoitusta hakukoneissa tietyillä hakusanoilla. Tämän seurauksena sivustosi houkuttelee enemmän kävijöitä, mikä on keskeistä verkkosivustosi menestykselle. Googlen kaltaisten hakukoneiden algoritmit päivittyvät jatkuvasti, mikä tekee SEO:n täydellisestä hallinnasta haastavaa. Tämän vuoksi on suositeltavaa päivittää ja ylläpitää SEO-strategioita säännöllisesti, jotta voit maksimoida niiden vaikutukset.

2. SEA: Hakukonemainonta (eng. search engine advertising) on Googlen tarjoama maksettu tapa päästä hakutulosten yläreunaan eli ensimmäiseksi tulokseksi haussa. Google määrittää hakusanamainoksillesi arvon ja sen mukaan monentena ne näkyvät ensimmäisissä tuloksissa.

3. SEM: Hakukonemarkkinointi, tunnettu myös nimellä SEM (Search Engine Marketing), on laaja-alainen termi, joka kattaa sekä SEO:n (hakukoneoptimoinnin) että muita hakukonemarkkinoinnin menetelmiä. SEM:n tavoitteena on houkutella potentiaalisia asiakkaita verkkosivustollesi joko maksullisten mainosten kautta tai orgaanisen haun avulla. Tärkeää on keskittyä laadukkaan liikenteen houkuttelemiseen, joka voi johtaa asiakkuuksien syntymiseen.

4. Google Ads: Googlen tarjoama mainosjärjestelmä, jonka avulla yritykset voivat luoda ja hallinnoida mainoksia, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa ja sen mainosverkostossa. YIPI tekee Google-mainontaa palveluna, lue lisää!

5. Indeksointi: Hakukoneiden prosessi, jossa ne keräävät ja tallentavat verkkosivujen tietoja hakukoneen tietokantaan. Tämä on edellytys sille, että sivusto voi näkyä hakutuloksissa.

6. Title tag: HTML-elementti, joka määrittelee verkkosivun otsikon. Se on tärkeä hakukoneoptimoinnille, koska se kertoo hakukoneille ja käyttäjille, mistä sivu kertoo.

7. Heading: Otsikot ja alaotsikot verkkosivulla, jotka on merkitty käyttämällä HTML-elementtejä H1, H2, jne. Ne auttavat jäsentämään sisältöä ja ovat tärkeitä sekä käyttäjäkokemuksen että hakukoneoptimoinnin kannalta.

8. SERP (Search Engine Results Page): Hakukoneen tulossivu, joka näyttää hakutulokset käyttäjän tekemän haun perusteella.

9. Metakuvaus(Meta Description) ja metaotsikko (Meta Title): Metaotsikko ja metakuvaus ovat HTML-elementtejä, jotka tarjoavat lyhyen kuvauksen nettisivun sisällöstä. Metaotsikko ja metakuvaus näkyvät hakukoneen SERP-sivulla. Niiden ideana on antaa käyttäjälle ajatusta sivuston sisällöstä sekä siitä miten se liittyy hakutulokseen.

10. Avainsana: Tärkeä sana tai ilmaisu, joka kuvaa verkkosivun sisältöä ja jota ihmiset todennäköisesti käyttävät hakukoneessa etsiessään tietoa. Perusteellisella avainsanatutkimuksella päästään käsiksi mitä ihmiset hakevat.

11. Hakulauseke (long-tail keyword): Laajempi termi kuin avainsana, viittaa siihen, mitä käyttäjät kirjoittavat hakukoneeseen etsiessään tietoa.

12. Robots.txt: Tiedosto verkkosivuston juuressa, joka ohjeistaa hakurobotteja siitä, mitkä sivuston osat tulisi indeksoida tai jättää indeksoimatta.

13. XML-sitemap: Tiedosto, joka auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston rakennetta ja löytämään kaikki sen sivut, parantaen indeksointia.

14. Rich Snippets: Rikastetut hakutulokset, jotka sisältävät lisätietoja, kuten arvostelut tai reseptin ainesosat, parantaen sivuston näkyvyyttä ja houkuttelevuutta hakutuloksissa.

15. Alt-teksti (Alt Tag): Teksti, joka kuvaa kuvan sisältöä verkkosivuilla. Se on tärkeä hakukoneille ja näkövammaisille käyttäjille, jotka käyttävät näytönlukuohjelmia.

16. Kanonaalinen tagi (Canonical Tag): HTML-elementti, joka kertoo hakukoneille, mikä on sivun alkuperäinen tai ensisijainen versio, auttaen välttämään sisällön päällekkäisyyttä.

17. Klikkausprosentti (CTR, Click-Through Rate): Mittari, joka kuvaa kuinka monta prosenttia hakutuloksenäkymistä johtaa klikkaukseen sivustollesi.

18. Leivänmuru (eng. Breadcrumb): Navigointielementti verkkosivustolla, joka auttaa käyttäjiä ymmärtämään heidän sijaintinsa sivuston hierarkiassa ja helpottaa navigointia.

19. Authority: Verkkosivun tai -domainin arvovalta tai luotettavuus hakukoneiden näkökulmasta. Korkea autoriteetti voi parantaa sivuston sijoitusta hakutuloksissa.

20. Ankkuriteksti: on teksti, jota käytetään hyperlinkissä. Se on tärkeä SEO:n kannalta, koska se voi viitata linkin kohteen relevanssiin. Lue laajempi artikkelimme ankkuriteksteistä täältä.

21. Strukturoitu data: Tieto, joka on järjestetty ja merkitty tietyllä tavalla (esim. käyttäen Schema.org-merkintöjä), jotta hakukoneet voivat helpommin ymmärtää sivuston sisältöä. Toisessa artikkelissamme kerromme vinkkejä strukturoidusta datasta hakukoneoptimoinnissa.

22. Backlink: Linkki, joka tulee toiselta verkkosivustolta omalle sivustollesi. Ne ovat tärkeitä SEO:n kannalta, koska ne voivat viitata sivustosi relevanssiin ja autoriteettiin.

23. Sisäinen linkki: Linkki, joka ohjaa käyttäjän yhdeltä sivulta toiselle saman domainin sisällä. Ne auttavat sekä käyttäjiä navigoimaan sivustolla että hakukoneita ymmärtämään sivuston rakenteen.

24. Ulkoinen linkki: Linkki, joka ohjaa käyttäjän toiselle verkkosivustolle. Ne voivat olla hyödyllisiä tarjoamaan lisätietoja tai lähteitä käyttäjille.

25. Lokalisoitu SEO: Hakukoneoptimoinnin strategia, joka keskittyy sivuston näkyvyyden parantamiseen paikallisissa hakutuloksissa. Lue artikkelimme paikallisesta hakukoneoptimoinnista.

26. Google PageRank: Googlen algoritmi, joka arvioi verkkosivujen tärkeyttä ja relevanssia perustuen niiden linkkien laatuun ja määrään.

27. Google E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness): Google käyttää näitä kriteerejä arvioidakseen sisällön laadun ja luotettavuuden.

28. Google Mobile-First Indexing: Googlen käytäntö, jossa hakukoneen indeksointi perustuu ensisijaisesti verkkosivuston mobiiliversioon. Tämä otettiin käyttöön Marraskuussa 2024.

29. Google My Business: Työkalu, jolla yritykset voivat hallita online-läsnäoloaan Googlen palveluissa, kuten hakutuloksissa ja Google Mapsissa.

30. Orgaaninen Liikenne (Organic Traffic): Kävijät, jotka saapuvat sivustollesi luonnollisen hakukonehaun kautta, eivät maksetun mainonnan kautta.

31. Uudelleenohjaus (Redirect): Menetelmä, jolla käyttäjät ohjataan toiselle URL-osoitteelle. Tärkeää esimerkiksi silloin, kun sivuston osoite muuttuu.

32. Hakuintentio: Hakuintentio, jota kutsutaan myös hakijan aikomukseksi tai hakukyselyn intentioksi, on termi, joka viittaa siihen, mitä käyttäjä todella etsii tai tavoittelee suorittaessaan haun hakukoneessa. Erilaisia hakuintentioita voivat olla:

 • Tiedon hakeminen (ns. Informational search intent, esim. tietoartikkeli aiheesta SEO),
 • Transaktio (ns. Transactional search intent, esim. tuotteen ostaminen verkkokaupasta),
 • Kaupallinen haku (ns. Commercial search intent, esim. palveluntarjoajan etsiminen) tai
 • Navigointi (ns. Navigational search intent, esim. Facebookin kirjautuminen).
Hakukoneoptimointi: Tee-se-itse SEO vai ammattilaisen palvelut?

Kannattaako sinun valita tee-se-itse SEO vai ammattilaisen palvelut?

Hakukoneoptimoinnin voi tehdä itse tai ostaa palveluna ammattilaiselta. Tästä artikkelista pääset perusasioihin käsiksi ja mikäli osaat etsiä tietoa, onnistuu hakukoneoptimointi pienen itseopiskelun jälkeen ainakin alkuun. Mikäli kuitenkin haluat varmistaa hyvät tulokset ja säästää aikaa, suosittelemme hakukoneoptimointiin ammattilaista.

Hakukoneoptimointi opas - lyhyt checklist

Tässä lyhyt opas hakukoneoptimointiin checklist-tasolla, mitä sivuston optimoinnissa täytyy ottaa huomioon:

 1. Tutki verkkosivustosi
 2. Tee hakusanatutkimus ja suunnitelma
 3. Suunnittele analyysien pohjalta uusi verkkosivurakenne
 4. Toteuta uusi verkkosivurakenne
 5. Tee uusi analyysi verkkosivustolle ja analysoi hakusanojen kehittymistä
 6. Paranna sivuston näkyvyyttä eri hakusanoilla ja tee hyvää sisältöä

Kaiken kaikkiaan, optimointi on jatkuva prosessi. Googlen silmissä, aktiivisesti sisältöä julkaisevat sivustot ovat parempia. Mikäli luulet, että hakukoneoptimoinnin voi tehdä kerran kuntoon ja se on sitten siinä, olet väärässä ja päädyt "kuolleiden" sivustojen joukkoon pikkuhiljaa.

Mitä hakukoneoptimointi maksaa?

Hakukoneoptimoinnin hinta on tyypillisesti hinnoiteltu kerrallaan laskutettavana projektina tai palveluna, kuten meilläkin. Hakukoneoptimoinnin hinta vaihtelee projektin laajuuden, sivuston koon, toimialan kilpailutilanteen ja tarvittavien resurssien mukaan.

Tyypillisesti SEO-palvelut hinnoitellaan joko projektikohtaisesti tai kuukausittaisena palveluna. Projektikohtainen laskutus on yleistä esimerkiksi verkkosivuston uudistuksen yhteydessä tai tietyn SEO-ongelman ratkaisemisessa.

Kuukausittainen laskutus sopii paremmin jatkuvaan hakukoneoptimointiin, jossa sivuston sijoitusta pyritään parantamaan ja ylläpitämään pitkäjänteisesti.

Kannattaako SEO-koulutus?

Kyllä ja ei. SEO-koulutuksen ostamista ei aina voida pitää välttämättömänä tai järkevänä investointina, erityisesti jos yritykselläsi ei ole omia resursseja tai osaamista hakukoneoptimoinnin toteuttamiseen.

Hakukoneoptimointi-aiheinen koulutus voi tuoda lyhytaikaista hyötyä, mutta SEO:n jatkuvasti muuttuvan luonteen vuoksi oppimasi tiedot voivat vanhentua nopeasti. Lisäksi, ilman käytännön kokemusta ja syvällistä ymmärrystä alasta, koulutuksen hyöty yrityksellesi voi olla rajallinen.

Varsinkin pienille yrityksille, joiden budjetti ja resurssit ovat rajalliset, voi olla tehokkaampaa keskittyä omaan perusliiketoimintaan ja ulkoistaa hakukoneoptimointi SEO-asiantuntijoille, jotka pysyvät ajan tasalla alan parhaista käytännöistä ja trendeistä.

Hakukoneoptimointi projektityönä

SEO-projektityöt voivat olla yksittäisiä tehtäviä, kuten teknisen SEO-auditoinnin suorittaminen, avainsanatutkimus tai sisällön optimointi. Ne sopivat erinomaisesti yrityksille, jotka tarvitsevat kohdennettua apua tietyllä osa-alueella tai jotka haluavat parantaa tiettyjä näkökohtia sivustossaan. Projektityö antaa joustavuutta ja mahdollistaa selkeän tavoitteen asettamisen ja tulosten seurannan.

Jatkuva hakukoneoptimointi tuo hyötyjä pitkällä tähtäimellä

Jatkuva hakukoneoptimointi on investointi, joka tuo merkittäviä hyötyjä pitkällä aikavälillä. Säännölliset päivitykset, sisällön kehittäminen, tekninen ylläpito ja linkkien rakentaminen ovat avainasemassa sivustosi näkyvyyden parantamisessa hakukoneissa.

Jatkuva SEO auttaa pysymään ajan tasalla hakukoneiden algoritmimuutoksista ja kilpailijoiden toimista, varmistaen, että sivustosi säilyy kilpailukykyisenä ja tavoittaa kohderyhmänsä tehokkaasti.

Kaikista näistä vaihtoehdoista suosittelemme ja tarjoamme jatkuvaa hakukoneoptimoinnin palvelua, koska sivuston pitkäjänteinen strateginen kehittäminen saa aikaan parhaita tuloksia. Jatkuvan palvelun hinta vaihtelee markkinoilla 200€ - 1000€, mutta ota tässäkin huomioon, että hakukoneoptimoinnin eteen tehtävä työ vaatii aikaa ja työtunteja.

Suurin hakukoneoptimoinnin hintaan vaikuttava tekijä on tehty työ. Markkinointipalvelujen hinnat ovat tyypillisesti Suomessa 80€ - 120€/tunti, joten mikäli kuukausipakettisi alkaa edellä mainitun hintahaarukan alapäästä, et todennäköisesti saa paljoakaan vastinetta rahalle.

Tutustu meidän palveluumme lisää oheisesta linkistä, mikäli tarvitset markkinointia palveluna.

Lue myös ajankohtainen artikkelimme hakukoneoptimoinnin tulevaisuudesta. Lisää tietoa aiheesta saat myös muista blogimme artikkeleista.

Sisällysluettelo

Asiakastarinat

Tutustu myös näihin asiakastarinoihin

Oppaat

Tutustu myös näihin oppaisiin

Ajankohtaista

Muut ajankohtaiset

Blogisisällöt

Tutustu myös näihin sisältöihin

No items found.

Haluatko onnistua markkinoinnissa?

Me autamme sinua onnistumaan ja kasvattamaan arvoasi verkossa.

Ota yhteys asiantuntijoihimme! 👇

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yhteyshenkilömme uusille asiakkaille:
Joonas

Yleiset tiedustelut ja asiakastuki oman yhteyshenkilön kautta tai help@yipi.fi.

Vastaamme yhteydenottoosi pääsääntöisesti heti seuraavana työpäivänä.